Leeuwtje zoek van jubilerende Oranjevereniging Velp voor Oranje

Foto: Oranjevereniging Velp voor Oranje

VELP – ‘Het was er nog op Koninginnedag 1939’, schrijft voorzitter Gety Hengeveld van Velp voor Oranje, ‘maar na de oorlog werd het niet teruggevonden. Het vaandel kwam ongeschonden de oorlog door. Maar het houten leeuwtje is zoek.’

125-jarig jubileum

Volgend jaar viert Velp voor Oranje haar 125-jarig jubileum als één van de oudste Oranjeverenigingen in Nederland. De  Vereniging tot Veredeling van Volksvermaken ‘Velp voor Oranje’ bestond al sinds 1887. Maar op 16 juli 1894 werd deze vereniging ‘bij Koninklijk Besluit’ een officiële Oranjevereniging. Het bestuur bestond toen uit enkele Velpse notabelen, waaronder de heren  J.H. Lüps van kasteel Biljoen en M.P.D. baron van Sytzama, oprichter en voorzitter.

De Haagse firma Gebroeders van Oven ‘Hofborduurders en fabriek van vaandels, vlaggen en medailles’ maakte het Velpse vaandel-met-leeuwtje. Het doek is van goudgeel zijdevelours en geborduurd met gouddraad en zijde. Het vaandel is afgebeeld op allerlei foto’s die gemaakt zijn bij officiële gebeurtenissen, zoals de viering van 100 jaar Koninkrijk in 1913, bij de onthulling van de Wilhelminabank in 1923 en bij optochten en vieringen van Koninginnedag. De afgelopen jaren is het vaandel kunstig gerepareerd door knappe handwerkende bestuursleden, maar de ‘vergulde’ metalen franje is inmiddels bruin verroest, de ‘gouden’ kwasten zijn verdwenen en de letters zitten los.

Vaandel Oranjevereniging Velp voor Oranje - Leeuwtje

Vorig jaar kwam de familie Heersink (van kasteel Biljoen) met een fantastisch aanbod: ‘We dragen Velp voor Oranje een warm hart toe en daarom willen we jullie graag iets schenken’, sprak de heer Marnix Heersink. Besloten is toen om het antieke vaandel te laten restaureren. Het liefst vóór de viering van het 125-jarig jubileum.

Inmiddels is het vaandel bij een professionele vaandelrestaurateur. Het zal op Koningsdag, zaterdag 27 april 2019, weer in volle glorie te zien zijn bij de Aubade op De Overtuin in Velp. Maar er ontbreekt nog steeds het leeuwtje. ‘We hopen het originele leeuwtje terug te vinden met de hulp van uw lezers’, schrijft Gety Hengeveld. ‘Het is een zittend leeuwtje, op een vierkant houten plankje.’

Als u denkt te weten waar het leeuwtje is, of als u zelf een ‘zittend leeuwtje’ wilt aanbieden, neem dan contact op met Velp voor Oranje: [email protected] of tel. 06-55884567.

Kijk voor meer informatie ook op: https://www.velpvoororanje.nl/

Vaandel Oranjevereniging Velp voor Oranje

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden