Lezing over de IJssel door Walter de Wit in Rheden

Foto: Nationaal Archief

RHEDEN – Op donderdag 18 oktober komen de vrijwilligers van Rheejes Praote weer bij elkaar in het Dorpshuis van Rheden waar Walter de Wit een lezing zal geven over de IJssel.

De IJssel is altijd en nog steeds, een belangrijke levensader geweest langs de Veluwezoom en verder naar Kampen. Diverse Hanzesteden lagen niet voor niets langs deze rivier.

Het verhaal van Walter de Wit gaat over de IJssel vanaf de splitsing bij de Pley tot aan de Gelderse Toren in Spankeren.

“Wie weet nog dat bij De Mul in de haven van Rheden schepen uit Riga graan brachten om gemalen te worden. En waar zijn al die kleine voetveren gebleven die voorheen fabrieksarbeiders van de steenfabrieken en overige burgers vervoerden over deze rivier. Dat geldt tevens voor de diverse uitspanningen die bij deze veerplaatsen opgericht werden om een paar stuivers extra te verdienen. Hoewel nauwelijks meer voorkomend was het dichtvriezen van de IJssel een regelmatig probleem voor mensen en de scheepvaart. Overstromingen vinden nog steeds plaats en dreigen in de toekomst alleen nog maar toe te nemen, hoewel je in dit jaar kunt spreken van extreme lage waterstanden in onze rivier. Water is een levend organisme dat door de mensen weliswaar bijgestuurd wordt via uitdiepen, kribben etcetera, maar wanneer het haar eigen gang gaat is er voor de mens niet veel meer te doen dan te accepteren wat er komt. Minder desastreus als in Bangladesh, maar de rivier gaat dan toch haar eigen weg en confronteert ons met de nietigheid van de mens in relatie tot de natuur. Maar de rivier geeft ook plezier. Elk zichzelf respecterend dorp langs de IJssel had een eigen zwembad. Er werd in gevist door plezier- en beroepsvissers en vergeet niet dat zowel de recreatievaart als de beroepsvaart nog dagelijks gebruik maakt van deze levensader.”

De IJssel dichtgevroren met veerhuis 1929

article
128064
Wie weet nog dat bij De Mul in de haven van Rheden schepen uit Riga graan brachten
RHEDEN – Op donderdag 18 oktober komen de vrijwilligers van Rheejes Praote weer bij elkaar
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/128064/lezing-ijssel-walter-wit-rheden/
2018-10-09T14:33:49+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2018/10/09143318/Voetveer-over-de-IJssel-Velp-1950-Nationaal-Archief.jpg
Dorpshuis Rheden, IJssel, lezing, rheden.nieuws.nl, Rheejes Praote, Walter de Wit
Nieuws