Lezing Marian Rijk: ‘Ode aan de fiets’

Foto: Marian Rijk

VELP – “De fiets is een succes in Nederland, en dat blijft het. Arm, rijk, jong, oud, koninklijk of minister-president: iedereen fietst”, aldus Marian Rijk. Over de opkomst en betekenis van de fiets vanaf begin negentiende eeuw gaat haar boek Eeuw in versnelling.

Dinsdag 23 oktober komt ze naar Podium Jansen & de Feijter om erover te vertellen.

Aan de hand van de geschiedenis van fietsenfabriek Gazelle in Dieren beschrijft Marian in haar boek hoe ‘het paard der democratie’ in Nederland voor een maatschappelijke revolutie zorgde. De aanleiding voor dit verhaal vond ze bij haar Zeeuwse grootvader die in 1906 van zijn vader een Gazellefiets kreeg. “Er ging een wereld voor hem open”, schrijft ze in de verantwoording achterin het boek. En niet alleen voor hem.

Tijdens haar lezing op 23 oktober gaat Marian kort in op dat verhaal van haar Zeeuwse grootvader. Daarna vertelt ze over de uitvinding van de fiets, bijna een eeuw eerder. Was de fiets toen nog een vervoermiddel voor rijke jongemannen, daarna zette het ‘stalen ros’ talloze maatschappelijke ontwikkelingen in gang (of werden die erdoor versneld): emancipatie, mobiliteit, recreatie, sport, verkeersregels en infrastructuur. Ook staat ze stil bij de doorontwikkeling van de fiets en de rol van de fiets in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van de Gazellefabriek weeft ze erdoorheen.

Marian Rijk studeerde industrieel ontwerpen en werkte jarenlang als uitgever bij een educatieve uitgeverij. Eerder schreef ze de literaire thrillers Dieptepunt en Blauwdruk. In 2016 verscheen haar familie-epos Polderpioniers.

Oproep: wat is uw anekdote of bijzondere herinnering aan de fiets?

Na de pauze is er gelegenheid voor vragen stellen en voor het delen van een anekdote of bijzondere herinnering aan de fiets. Vormend, bepalend voor uw leven, hilarisch, of anderszins: alle varianten zijn welkom! Ook verhalen van eerdere generaties.

Signeersessie in de pauze en na afloop.

Over de opkomst van de fiets in Nederland – Lezing Marian Rijk – Dinsdag 23 oktober – 20.00 uur – entree €5,–. Podium Jansen & de Fijter, Emmastraat 6 te Velp,

Kijk voor meer informatie ook op www.eenpassievoorboeken.nl.

Eeuw in versnelling - Marian Rijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen