Presentatie over Mata Hari bij de contactmiddag KBO/PCOB

Foto: Public Domain

VELP/RHEDEN – Op donderdag 8 november om 14:00 uur, is er weer een contactmiddag van de ouderenbonden KBO/PCOB in Dorpshuis Willem de Zwijger te Rheden. Het onderwerp van de presentatie is deze middag: Mata Hari

Op 15 oktober 1917 werd de Nederlandse danseres Mata Hari iets buiten Parijs door een vuurpeloton geëxecuteerd. In een vonnis was eerder gesteld dat ze zich schuldig had gemaakt aan hoogverraad vanwege spionage voor de Duitsers.

De schaarse bronnen die licht werpen op de relatie tussen Mata Hari, haar ex-man John Mac Leod, majoor bij de KNIL, en hun dochter Non, getuigen van een aangrijpend gezinsdrama. Een drama dat zich voor het grootste gedeelte afspeelde in de gemeente Rheden.

Het verhaal verbindt en geeft inzicht in een viertal historische ontwikkelingen aan het begin van de twintigste eeuw: de koloniale geschiedenis in Nederlands-Indië, de aanloop en consequenties van de Eerste Wereldoorlog, de decadentie van het Belle Epoque in Parijs en de situatie van de Veluwezoom als Gelders Arcadië.

Gerrit van Middelkoop komt de aanwezigen er alles over vertellen en laten zien en staat garant voor een boeiende middag.

Iedereen is van harte welkom en neem gerust iemand mee!

Wanneer u deze middag niet aanwezig kunt zijn, kunt u donderdag 8 november deze presentatie zien en beleven in Rheden in in de Elleboog van Nieuw-Schoonoord te Velp. Aanvang : 14.30 uur

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen