Ook model Wahhab Hassoo uit Velp wordt bedreigd vanuit Irak

Foto: Pictures & Poetry

VELP – Arabische influencers zijn bezig aan een online opmars, maar krijgen steeds vaker te maken met bedreigingen. In Irak zijn in de afgelopen tijd zelfs vier prominente vrouwen op gruwelijke wijze vermoord.

De dreigementen lijken nu ook Irakezen in Nederland te bereiken.

De 23-jarige Wahhab Hassoo, die in 2012 als vluchteling naar Nederland is gekomen, krijgt ook te maken met dreigementen vanuit Irak. Dit niet alleen vanwege zijn vlucht uit Irak, het feit dat hij zich inzet voor zijn onderdrukte landgenoten, maar ook vanwege zijn deelname aan de modellenwedstrijd Men Universe waaruit hij zich noodgedwongen heeft teruggetrokken.

Wahhab woont sinds 2012 met zijn familie (vader, moeder, een zus en twee broers) in Velp, de rest van zijn familie is nog steeds in Irak. Hij is vanwege zijn geloofsovertuiging (Jezidisme) gevlucht naar Nederland. In 2017 heeft hij deelgenomen aan de modellenwedstrijd ‘Men Universe Nederland’ en is daarna ook Men Universe Irak geworden. Hij mocht toen nog zijn vaderland vertegenwoordigen in Dominicaanse Republiek.

We moeten terugvechten!

Toch is Wahhab vastbesloten door te vechten tegen het onrecht dat zijn geloofs- en landgenoten nog steeds aangedaan wordt in Irak. “Alle mensen die zich uitspreken, veel met Social Media doen, krijgen hiermee te maken, zelfs in Nederland. Sinds mijn komst naar Nederland heb ik regelmatig te maken met (doods)bedreigingen. We moeten terugvechten! Mensenrechtenorganisaties zoals bijvoorbeeld Amnesty International moeten ingrijpen.” Wahhab kan niet terug naar zijn vaderland uit angst voor zijn leven.

Afgelopen vrijdag was Wahhab nog te gast in het programma De Nieuwe Maan bij NPO Start, waar hij kon vertellen hoe de situatie nu is:

Wahhab Hassoo - NPO Start - De Nieuwe Maan

Wahhab heeft na zijn komst in Nederland een stichting opgericht waarmee hij zijn geloofs- en landgenoten helpt.

Stichting NL helpt Yezidi’s:

De stichting is opgericht met als doel hulp te bieden aan Yezidische vluchtelingen in en uit Noord-Irak. Nederland heeft ook een aantal Yezidische vluchtelingen opgevangen. “Wahhab is een bijzondere jongen. Terwijl veel van zijn leeftijdgenoten zich druk maken over uitgaan, huiswerk en de nieuwste smartphone, werkt hij zich in het zweet om onder andere kleding in te zamelen voor vluchtelingen in Noord-Irak en probeert hij via de media en Social Media aandacht te vragen voor de situatie in Irak. Inmiddels zijn er op Wahhab’s initiatief al duizenden kilo’s kleding verscheept naar de vluchtelingenkampen. Een geweldige prestatie!” Zo is te lezen op de website van de stichting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen