Gemeente Rheden vanaf nu een bijvriendelijke gemeente

VELP – Op donderdag 25 oktober onthulde Wethouder Marc Budel van de gemeente Rheden en leden van de Imkersvereniging Arnhem-Velp en omstreken het bord dat gemeente Rheden een bijvriendelijke gemeente maakt, aan het begin van de President Kennedylaan te Velp.

Om 14.45 onthulde Wethouder Marc Budel samen met Lotty van den Bosch van Imkersvereniging Arnhem-Velp en omstreken het nieuwe bord ‘Rheden zoemt Bijvriendelijke gemeente’. Vervolgens werd er samen met mensen van de gemeente een bloemenmengsel ingezaaid in het perk aan de zijkant van de President Kennedylaan. Als men vanaf het Velperbroekcircuit Velp binnen rijdt, worden de automobilisten komend voorjaar ontvangen door 600 vierkante meter aan bloemenpracht. Mooi om te zien en goed voor de bijen!

Bijvriendelijk

Bijen worden niet blij van superstrakke gazons en bermen zonder bloemen. Gemeente Rheden houdt hier rekening mee door zoveel mogelijk verschillende planten, struiken en bomen te planten. De keuze valt bij voorkeur op soorten die veel nectar geven of stuifmeel bevatten. Ook zijn er in de gemeente veel bloemrijke bermen en wordt er gefaseerd gemaaid. Dit betekent dat een deel van de vegetatie later gemaaid wordt. Hierdoor krijgen insecten de kans dekking en voedsel te vinden in het ongemaaide gedeelte.

Lotty van den Bosch van imkervereniging Arnhem-Velp en omstreken:

“Iedereen kan een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving voor de bij. Zorg dat er altijd bloemen bloeien. Het is mogelijk om met bollen en planten wel acht maanden bloei in je tuin te hebben. Op de website van Nederland Zoemt lees je tips voor je eigen tuin of balkon.”

Bedreigd

80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen. Bijen zijn daarom heel belangrijk voor onze voedselvoorziening. En hulp is nodig want de helft van alle 358 soorten is bedreigd. Dit komt doordat er niet voldoende voedsel is. Ook zijn er niet genoeg plekken voor het maken van nesten. Intensieve grootschalige landbouw, verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van groen zijn belangrijke oorzaken.

De erkenning bijvriendelijke gemeente is onderdeel van Nederland Zoemt. Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Meer informatie is te lezen op: www.nederlandzoemt.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen