Zeer zeldzame vogel gesignaleerd in Velp

VELP – In het gebied rond de Gravin Adalaan, Kerkallee en Zuiderparallelweg werd dinsdagmiddag een heel bijzonder vogeltje gehoord. Het kleine vogeltje met de naam Bladkoning werd vandaag voor het eerste vastgelegd in Gelderland. 

Eerder deze dag waren er al meldingen gekomen vanuit andere plekken in Nederland dus voor de fanatieke vogelaars was het een spannend moment te horen dat dit zeldzame kleine vogeltje in Velp te zien én te horen was.
De vogelaars zitten in een aantal vogel whatsapp groepen, dus al snel kwamen er vanuit de wijde omtrek vogelaars naar Velp om met eigen ogen en oren het vogeltje te spotten. Een fanatiek vogelaar Matthias Koster, woonachtig in Velp hoorde in zijn tuin de Bladkoning, onderaan dit artikel, van hem meer informatie over deze voor Nederland zeer zeldzame vogel.
az559dkke162gqop7fovk57fr
Hij besefte al snel dat dit uniek was en besloot niet zijn professioneel geluidsapparatuur te gebruiken voor de geluidsopnames maar zijn telefoon en vond het melden van de waarneming en de landelijke registratie meer van belang. De Bladkoning is voor het eerst dit jaar geregistreerd in Velp en daarmee de provincie Gelderland.
De vogelaars verzamelden zich op straat en hoorden regelmatig de bladkoning roepen maar wisten hem niet te traceren. Met een geluidsopname probeerden zij de vogel te lokken maar deze kwam niet tevoorschijn. Uiteindelijk, met een getraind oor voor verschillende vogelgeluiden, besloot de inmiddels steeds groter wordende groep zich te verplaatsen naar de tuin van de eerste waarnemer, helaas liet ook daar de bladkoning zich niet zien.
nx2jn5thu5ttgbne2st0juleg
De waarneming van zeldzame vogels wordt vast gelegd op een daarvoor ingerichte site, hiermee informeren vogelaars elkaar en worden de vogels geregistreerd. Een bijzonder fenomeen en voor sommige vogelaars een reden om heel het land rond te reizen, op zoek naar bijzondere vogels en de sport deze vast te leggen.
Matthias Koster & Remco Wester:
Vandaag ontdekte ik deze zeer zeldzame soort voor de regio/Gelderland, laat staan het gehele binnenland. Zelf was ik druk aan het zoeken naar vacatures, toen ik het geluid hoorde. Echter doordat het maar een paar keer was dacht ik aan een Zwarte mees en gaf ik het geen aandacht. Na een tijdje begon de vogel toch vaak achter elkaar te roepen en kreeg het toch mijn aandacht. 

Snel via enkele vogel whatsapp groepen andere vogelaars in de buurt ingelicht en ondertussen geluidsopnames gemaakt, omdat het kleine vogeltje (9-10 cm) hoog in de boomkruin zat en moeilijk te zien was om te fotograferen. De vogel hield zich op in een groep met Tjiftjaffen en verschillende soorten mezen. Wat vaak wel gebruikelijk is voor deze soort. 

De Oeral (Siberische taiga) is de enige plek in Europa waar deze voornamelijk Aziatische soort broedt. Het was de 1e waarneming van deze schaarse doortrekker in Nederland dit najaar in Gelderland. Voor mijzelf een geheel nieuwe soort in Nederland zelfs.  De soort wordt voornamelijk gezien eind september – oktober in Nederland. Voornamelijk langs de kust worden vaak waarnemingen van deze soort gedaan, maar doordat de laatste paar dagen een wat hardere wind is geweest vanuit zee, wordt de soort verder landinwaarts geblazen. Echter dat is mijn mening, echt onderbouwen kan ik het niet.

v7gsgm7zq9t8brswa2b28esa8
Waarnemingen en diverse geluidsopnames zijn terug te vinden op:
http://gelderland.waarneming.nl/waarneming/view/88185491
(Foto boven: © Luc Knijnsberg)
fjlvgbclcolzvceijk624wrb7
sncbznixoqxp7e2ovxt7xc76ic
tqyqsfkc2ly96c1ky6s0udj9r
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen