Lezing van Pauline Broekema over ‘Het uiterste der zee’

Foto:

VELP – Pauline Broekema kennen we als verslaggeefster van het NOS-Journaal, maar daarnaast is ze schrijfster. Vrijdag 23 november geeft ze een lezing over haar nieuwe roman: Het uiterste der zee, een roman die ontroert.

Het boek speelt in het noorden van ons land maar heeft meerdere raakvlakken heeft met onze regio.

Het uiterste der zee

De roman gaat over twee Joodse families in Noord-Nederland. Vlak voor de nazi’s binnenvallen trouwen Mies en Meijer, twee telgen uit de vee- en textielhandel, met elkaar. Het is een gelukkig huwelijk en algauw wordt er een dochter geboren: Sara. Maar de oorlog verscheurt het gezin. Vader Meijer wordt weggevoerd en moeder Mies en dochter duiken, gescheiden van elkaar, onder in Friesland. Na de oorlog worden Mies en Sara herenigd, maar het leven is niet meer wat het beloofde te zijn.

“Het boek nagelt je aan je stoel“ schreef het Dagblad van het Noorden over het nieuwe boek van journalist en auteur Pauline Broekema. Over ‘Het uiterste der zee’ zei Felix Meurders in het radioprogramma ‘Spijkers met Koppen: “Je hebt vier jaar aan dit prachtige boek gewerkt. Ik heb het in één ruk uitgelezen.”

Vrijdag 23 november vertelt Pauline bij boekhandel Jansen en de Feijter in Velp over het boek waaraan ze lang werkte. Ze gaat in op het verhaal van twee joodse families en zal stilstaan bij het onderzoek dat aan het schrijven vooraf ging. Dat was geregeld behoorlijk emotionerend.

Vrijdag 23 november – 20.00 uur – Toegang: € 7,50 Reserveren kan via de website www.eenpassievoorboeken.nl

Arnhemse Courant 1927

Er zijn diverse lokale verbindingen:

Apeldoornsche Bosch

“Bijvoorbeeld de geschiedenis van textielhandelaar Heiman Leefsma uit Apeldoorn. In 1927 staat hij nog trots en fier met zijn vrouw in de Arnhemse Courant. Ze vieren hun gouden huwelijksfeest. Zij is niet lang daarna overleden, maar hij woonde nog zelfstandig, toen hij zich op die vreselijke dag in januari 1943 moest melden in de joodse instelling Het Apeldoornsche Bosch. Hij kon niet meer lopen en is met stoel en al door de bezetter uit zijn huis aan de Rosariumstraat gehaald. En met patiënten en personeel naar Auschwitz gevoerd. Daar is hij vermoord, 88 jaar oud.”      

Ellecom

Pauline werd geconfronteerd met het feit dat er bijna geen ooggetuigen meer leven: “Zo veel jaar later moet je het hebben van archieven en persoonlijke documenten. Dat merk ik ook in mijn Journaal-werk. Vroeger waren er nog mensen die uit eigen ervaring konden vertellen. Zo heb ik jaren geleden voor een reportage nog kunnen praten met een joodse Amsterdammer die de verschrikkingen in het SS Opleidingskamp Avegoor, bij Ellecom overleefde.”

Vreemdelingenlegioen

Er zijn pagina’s in het boek die weken onderzoek vergden.  “Ik stond steeds in contact met Sara Kirby-Nieweg (1941), ze is een van de weinige overlevenden van de familie. Zij en haar moeder kwamen, gescheiden van elkaar, de oorlog door. Haar vader is in Auschwitz omgebracht. Wat me heel veel energie gaf was dat ik voor haar familieleden wist te vinden. Via online speurwerk bij CODA, het archief in Apeldoorn, vond ik bijvoorbeeld een achternichtje van Sara. Ze is nu in de tachtig. Haar vader woonde in Apeldoorn, zijn moeder verbood hem te trouwen met een niet-joods meisje. Ze was zwanger van hem. Na dat verbod vertrok die koppige joodse jongen uit Apeldoorn naar Frankrijk en ging het Vreemdelingenlegioen in. Daar is hij de oorlog doorgekomen. En zo staan er in mijn boek veel meer verhalen die fictie leken maar, hoe ongelofelijk ook, werkelijk zijn gebeurd.”

Portret Pauline Broekema

Foto’s

Bovenste foto: Het echtpaar Leefsma met kinderen in 1897, in het Friese Gorredijk, later vestigden ze zich in Apeldoorn waar meer familieleden woonden. Heiman werd, 88 jaar oud, in januari 1943 in Auschwitz vermoord. (bron: collectie Sara Kirby-Nieweg, Cambridge)

Middelste foto met bijschrift van een fotopagina uit de Arnhemse Courant 5-11-1927 gemaakt bij het gouden huwelijksfeest van het echtpaar Leefsma-Mossel uit Apeldoorn (bron: Delpher)

Onderste foto: Pauline Broekema gemaakt door Merlijn Doomernik, AP.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen