Write For Rights, wereldwijde schrijfactie van Amnesty International bij Jansen & de Feijter

Foto: Amnesty International

VELP – 10 December is de Dag van de Rechten van de Mens. Rond deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie. Zij schrijven brieven naar autoriteiten van verschillende landen, voor mensen die onrecht is aangedaan.

Mensen die gevangen zitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn.

Door al die brieven verandert hun leven: ze komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming. Omdat de regering zich onder druk gezet voelt. Er worden ook kaarten gestuurd naar deze gevangenen om hen een hart onder de riem te steken.

Zo schreef de Ethiopische journalist Eskinder Nega, voor wie we eerder schreven:

In 2018 werd ik vrijgelaten. Niet omdat de regering van gedachten veranderde, maar omdat mensen de vrijlating eisten van gevangen activisten, journalisten en bloggers.’

Dit jaar schrijven de deelnemers voor tien vrouwelijke activisten

Want wereldwijd staan mensenrechtenverdedigers onder druk, en vrouwelijke activisten hebben het vaak extra zwaar. Vrouwen krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting. We schrijven onder anderen voor de Iraanse mensenrechtenverdediger Atena Daemi, die een gevangenisstraf van 7 jaar uitzit omdat ze actievoerde tegen de doodstraf. Voor de Oekraïense LHBTI-activist Vitalina Koval, die te maken krijgt met geweld en bedreigingen. En voor de nabestaanden van de Braziliaanse politica Mariëlle Franco, die op 14 maart 2018 werd vermoord.

Inmiddels is het een goede maar nog steeds noodzakelijke traditie geworden.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om mee te schrijven op zaterdag 8 december tussen 10:00 en 16:00 uur in de gastvrije boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 te Velp.

Om 10 uur zal de burgemeester van Rheden, de heer Carol van Eert, het startsein geven door de eerste brief te schrijven.

Kijk voor meer informatie op: www.amnesty.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen