Merle van der Lijke uit De Steeg raakt een gevoelige snaar

Foto: Majanka Fotografie

DE STEEG – Ruim 60 jongeren in de leeftijd 12 t/m 20 jaar, waaronder Merle van der Lijke uit De Steeg, deden dit weekend mee aan de Regiofinale van het Prinses Christina Concours Oost-Nederland. Verdeeld over het land worden er zeven voorrondes gehouden.

Dit weekend vond de eerste voorronde plaats in Enschede. De beste kandidaten uit de voorrondes gaan door naar de nationale halve finale op 6 april in Den Haag.

Alle kandidaten traden tien minuten op voor de jury en publiek. Na afloop van het optreden, kreeg elke deelnemer persoonlijke feedback van de jury. De jury wees op zaterdagavond zeven finalisten aan, die op zondagmiddag in een volle Arke zaal mochten spelen in het Muziekcentrum in Enschede. Na afloop werden de prijzen uitgereikt door Andries Heidema, commissaris van de Koning in de provincie Overijssel en Jeroen Diepemaat, wethouder cultuur in Enschede.

Merle van der Lijke (14, harp) deed voor de eerste keer mee aan het PCC in de leeftijdscategorie 12 t/m 14 jaar. Ze speelde Nocturne in Es van M. Glinka en de Baroque Flamenco in Es van D. Henson-Conant.

En dat deed ze met veel succes.

Ze won maar liefst vier prijzen: een eerste prijs, de nationale halve finaleprijs, de laureatenprijs én de publieksprijs. Merle speelde op een Lyon&Healy Chicago Concertino Extended, een harp die zeer recent aan haar beschikbaar is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. 

Bijzondere feedback

“Als je Merle ziet, dan zie je een jong meisje. Als ze gaat spelen zie je een volwassene. Tot ze opstaat, dan zie je weer dat ze hartstikke jong is.”, aldus het publiek na afloop van de finale.

De laureatencommissie zei over Merle: “Ze begon met het knuffelen van haar instrument en eindigde met een ferme tik. Dan weet iedereen wel wie we bedoelen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Merle van der Lijke_PCC voorronde Enschede 12jan2019

Over Merle van der Lijke

Merle speelt zes jaar harp en studeert sinds twee jaar bij harpiste Erika Waardenburg. Ze zit in de derde klas van het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. Merle won al diverse prijzen, waaronder een eerste prijs bij De Muziekwedstrijd, de junior editie van het Prinses Christina Concours in 2015, een tweede prijs bij het Rosa Spier Harp Concours in 2018 als ook een eerste prijs bij de Flute Factor, een internationaal fluitconcours. Die prijs won ze samen met haar zusje Sarah, die fluit speelt. In 2016 trad Merle met O’G3NE op tijdens het Kinderprinsengrachtconcert.

(Foto’s: Majanka Fotografie)

Lees ook:

 

article
133228
Als je Merle ziet, dan zie je een jong meisje, als ze gaat spelen zie je een volwassene
DE STEEG – Ruim 60 jongeren in de leeftijd 12 t/m 20 jaar, waaronder Merle
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/133228/merle-van-der-lijke-uit-de-steeg-raakt-een-gevoelige-snaar/
2019-01-13T23:06:53+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2019/01/13230539/Merle-van-der-Lijke-PCC-finale-Enschede-13jan2019-Majanka-Fotografie.png
Harp, Merle van der Lijke, Prinses Christina Concours Oost-Nederland, rheden.nieuws.nl
Nieuws