Regenboogvlag bij de Vrijzinnigen kerk in Velp

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Het is al weer even geleden dat de Nashville-verklaring het landelijke nieuws haalde. Voor wie dit gemist heeft, de Nashville-verklaring was een document met daarin normen en waarden uit de Bijbel.

Hoewel de verklaring ging over onder andere het huwelijk, overspel en sexualiteit, waren het vooral de onderdelen over homosexualiteit en transgenderisme die negatief de aandacht trokken. Dit zorgde ervoor dat de verklaring al snel een anti-homo en anti-transgender verklaring werd genoemd.

Vele gemeentehuizen en kerken hingen als reactie hierop de regenboogvlag, het internationale symbool van de LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) uit. Zo ook de Vrijzinnigen kerk Velp, die er op zondag 3 februari 2019 zelfs een speciale dienst aan heeft gewijd, met als boodschap om altijd kritisch te blijven en zelf te blijven nadenken.

“Homoseksualiteit was nooit een vraagstuk bij de Vrijzinnigen in Velp”, legt voorganger Esseldien Wennink uit, “en het is eigenlijk gek dat wij er nu iets over moeten zeggen. Maar toch willen we ons hierover uitspreken. Omdat wij absoluut niet willen dat het lijkt alsof wij het met die verklaring eens zijn. Bij ons is iedereen welkom. Je bent goed zoals je bent. Ook homohuwelijken zijn bij ons geen enkel probleem.”

Op de vraag wat haar reactie was bij het lezen van de Nashville-verklaring zegt ze, “Ik was zo geschokt en was er ook zo boos om. Deze verklaring straalt op alle kerken af, en wij willen die uitstraling niet. Als je klakkeloos alle Bijbelteksten voor waar houdt, dan zou je ook slaven mogen houden en mensen moeten stenigen. Dat zou idioot zijn.”

Waarom is de Nashville-verklaring dan toch door Nederlandse gelovigen ondertekend?
“Ik kan geen enkele reden bedenken,“ vertelt Esseldien, “ik denk dat het een laatste stuiptrekking is. Een laatste poging hier aan vast te houden. Anders weet ik het ook niet, en ik ben ook blij dat ik het niet begrijp.”

regenboogvlag
Op de foto: Voorganger Esseldien Wennink
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen