‘Een verhaal over onze taal’ in de Bibliotheek Dieren

Foto: Bibliotheek Veluwezoom

DIEREN – Donderdagavond 7 maart is er in de Bibliotheek Dieren een lezing over de Nederlandse taal. Over het ontstaan, de vele veranderingen die plaatsvonden en hedendaags gebruik en inhoud van taal.

Taalverrijking en taalverruwing, gemunte woorden, regels uit gedichten die in ons collectieve geheugen zitten en het woord van het jaar, gepassioneerd verteller drs. Leny Woudstra laat geen aspect onbenoemd. De lezing is gratis toegankelijk.

Het is moeilijk je een wereld zonder taal voor te stellen, een leven zonder gesproken en geschreven woorden. Het verhaal van Drs. Leny Woudstra begint bij de Statenvertaling van de bijbel, waardoor min of meer ‘de Nederlandse taal’ ontstaan is. Sinds die tijd, bijna vier eeuwen geleden, is het leven enorm veranderd en onze taal weerspiegelt dat. Taal is de drager van ons cultuurgoed, van onze waarden en normen en omgangsvormen. Woorden die nu volstrekt normaal zijn: zwanger, pesten, kanker, waren tot in de jaren zestig taboe op de radio. Daar moest ook foutloos ABN gesproken worden door de omroepsters, je mocht niet horen waar hun wieg gestaan had. Dankzij de leerplicht, betaalbare kranten, bibliotheken en leeszalen is de laatste honderd jaar het analfabetisme enorm afgenomen, maar laaggeletterdheid levert nog steeds problemen op.

Tijdsbeeld

Door kleine stukjes uit een aantal bekende jeugdboeken voor te lezen, van De Bikkel van Diet Kramer (1930), via Jan Terlouw tot Carrie Slee, geeft Leny een tijdsbeeld van taalgebruik en inhoud.

Over Drs. Leny Woudstra

Drs. Leny Woudstra heeft veel onderwijs- en trainingservaring. Sinds een vijftal jaren is zij begeleider van ‘de taaltafel’ en ‘spelen met taal’.

Meer informatie en aanmelden

‘Een verhaal over onze taal’ is donderdag 7 maart van 19.00 tot 21.00 uur in de Bibliotheek Dieren, Wilhelminaweg. De lezing gratis toegankelijk. Aanmelden kan in de bibliotheek of via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda.

article
134968
Gepassioneerd verteller drs. Leny Woudstra laat geen aspect onbenoemd
DIEREN – Donderdagavond 7 maart is er in de Bibliotheek Dieren een lezing over de Nederlandse
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/134968/een-verhaal-over-onze-taal-in-de-bibliotheek-dieren/
2019-02-18T11:26:47+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2019/02/18112348/Leny-Woudstra-Bibliotheek-Veluwezoom.jpg
Bibliotheek Veluwezoom, Dieren, Leny Woudstra, lezing, Nederlandse taal, rheden.nieuws.nl, taal
Nieuws