Van klimaatmars naar happend naar frisse lucht vanaf het zadel, in de openlucht

Foto: Koninklijke Gazelle

“Genoeg getreuzeld”, riepen de initiatiefnemers bij de aankondiging van hun klimaatmars. Ga met z’n allen de straat op voor het klimaat, een veilige toekomst en échte duurzame oplossingen van de regering”, was de oproep.

Met veertigduizend man sterk trokken ze door de hoofdstad, afgelopen zondag. Omdat het volgens de marcherende deelnemers snel anders moet én kan.

Klimaat raakt je

Het klimaatthema domineert regelmatig de headlines en wordt veel besproken. Vreemd is dat niet, want het is een onderwerp dat ons allen raakt. En toch voelt het soms alsof het onderwerp lichtjaren bij ons vandaan staat, omdat de materie vaak complex en abstract is. Want hoe nijpend is de situatie nou echt? En is de elektrische auto een duurzaam alternatief voor de benzineauto of moeten we luisteren naar de Belgische hoogleraar die afgelopen week gehakt maakte van het bejubelde duurzaamheidsvoordeel van de e-car?

Als Nederlandse fietsfabrikant weet Koninklijke Gazelle logischerwijs niet precies hoe de vork aan de steel zit bij wereldwijde klimaatontwikkelingen. “je kunt echter op je houten klompen aanvoelen dat het zo niet oneindig lang door kan gaan. Wat we in ieder geval wél met zekerheid kunnen zeggen, is dat we een duurzame oplossing in huis hebben. Eentje die gegarandeerd positief effect genereert en waar je niet voor hoeft te lopen: de fiets. Op twee wielen leveren we een belangrijke bijdrage aan een schonere lucht, een betere leefbaarheid en meer gezondheid.” Aldus een woordvoerder van Koninklijke Gazelle Dieren.

Op de (elektrische) fiets

Het klinkt als een open deur die wordt ingetrapt, maar de praktijk leert dat het nog altijd niet zo vanzelfsprekend is om op de fiets of e-bike te stappen. Kijk naar de ochtend- en avondspits: hoeveel auto’s vormen dag in dag uit een stilstaande sliert op ’s lands snelwegen? Te veel! En dat is onnodig, want meer dan de helft van werkend Nederland woont op maximaal 15 kilometer van het werk. Dat soort afstanden kunnen we prima afleggen met een (elektrische) fiets.

The Last Mile

Het woon-werkverkeer is nog maar één van de dingen waarvoor we de fiets kunnen nemen. Ook bij de kortere verplaatsingen valt een wereld te winnen. Wist je dat ruim de helft van de autoritten die we maken niet verder gaat dan 7,5 kilometer? En wat te denken van de bevoorrading in steden? Er zijn winkels in hartje Amsterdam waar per dag twintig, soms dertig keer een bestelwagen of -truck stopt om een pakket te leveren. Met efficiënte hubs buiten de ring en fietsgebruik voor ‘The Last Mile’ wordt de lucht er aanzienlijk schoner op.

Happend naar frisse lucht vanaf het zadel

“De economie bloeit en dus neemt het aantal bewegingen toe. Maar om verder te kunnen groeien moeten we dat wel op een andere manier doen. De aarde vraagt erom. Zo’n klimmaatmars houdt het thema natuurlijk ‘top of mind’. Maar eigenlijk zou heel Nederland elke dag de straat op moeten gaan; in een lange stoet over de fietspaden als we naar kantoor of naar school gaan. Happend naar frisse lucht vanaf het zadel, in de openlucht, voelen we ons vrij, dragen we zelf een steentje bij en zien we dat het inderdaad anders kan. Op een prettige manier.” Aldus Koninklijke Gazelle.

(Bron: https://www.gazelle.nl/)

'
article
136580
Met veertigduizend man sterk trokken ze door Amsterdam, afgelopen zondag
“Genoeg getreuzeld”, riepen de initiatiefnemers bij de aankondiging van hun klimaatmars. “Ga met z’n allen
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/136580/van-klimaatmars-naar-happend-naar-frisse-lucht-vanaf-het-zadel-in-de-openlucht/
2019-03-12T08:00:00+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2019/03/12164443/Klimaatmars-Koninklijke-Gazelle.jpg
Dieren, E-bike, fiets, Fietsen, Gazelle, klimaat, Klimaatmars, Koninklijke Gazelle, Koninklijke Gazelle Dieren, rheden.nieuws.nl
Nieuws