Dodenherdenking gemeente Rheden op het Rozenbos 2019

RHEDEN – Op het Rozenbos in Rheden was zaterdagavond 4 mei de jaarlijks terugkerende gemeentelijke dodenherdenking waarbij burgemeester Carol van Eert en vele anderen aanwezig waren. Vanuit Rheden en De Steeg vertrokken om 19.20 uur stille tochten richting Het Rozenbos.

Om 19.45 uur werden alle aanwezigen welkom geheten door Maud van Braam namens Comité 4 en 5 mei gemeente Rheden. Waarna het Dierens Mannenkoor enkele nummers zong.

Precies om 20:00 uur namen alle aanwezigen de twee minuten stilte in acht. Na de Taptoe, het eresaluut aan de doden volgde het Wilhelmus. Burgemeester Carol van Eert hield vervolgens een indrukwekkende toespraak, ook twee leerlingen lazen een zelf geschreven verhaal voor. Hierna volgde de krans– en bloemlegging.  Als eerste plaatste het Comité 4 en 5 mei een krans gevolgd door Burgemeester Carol van Eert en echtgenote namens de gemeente Rheden, hierna volgden nog allerlei organisaties.

Na de afsluiting van de plechtigheid door Comitë 4 en 5 mei volgde het defilé met als eerste de scoutinggroep “De Rhedense Pioniers“ gevolgd door Comité 4 en 5 mei, Dierense Mannenkoor, burgemeester en wethouders, genodigden en alle verdere aanwezigen.

Traditiegetrouw verleende het Rhedens Fanfarecorps en het Dierens Mannenkoor weer medewerking aan deze herdenking. Leden van scoutingroep De Rhedense Pioniers begeleiden de beide stille tochten.

De stille tocht van uit Rheden startte  vanaf de muziektent aan de Veerweg en vanuit De Steeg vanaf de ingang van Rhederoord aan de Parkweg. De herdenking op het Rozenbos startte stipt om 19.45 uur om precies om 20:00 uur de twee minuten stilte in ere te kunnen houden.

Namens de gemeente Rheden verzorgde Comité 4 en 5 mei gemeente Rheden de jaarlijkse herdenking op het Rozenbos om stil te staan bij onze vrijheid. Met deze bijeenkomst wil het Comité ieder jaar, samen met inwoners en militairen herdenken die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de tweede wereldoorlog, in oorlogssituaties of bij vredesoperaties.

Ieder jaar kiest het Nationale Comité 4 en 5 mei een thema. Het thema voor 2019 was ‘In vrijheid kiezen’. Honderd jaar geleden is het algemene kiesrecht ingevoerd in Nederland. Een kiesrecht dat van waarde is voor een vrije democratische rechtstaat die tussen de oorlogsjaren 1940 – 1945 buitenwerking werd gesteld.

Iedereen was bij deze herdenking welkom. Programmaboekjes lagen klaar vanaf 19.15 uur.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden