Afschaffen betaald parkeren in Velp gaat door

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Hoewel enkele partijen in de gemeenteraad tegen het voorstel zijn om het betaald parkeren in het centrum van Velp af te schaffen gaat het toch gebeuren. Per januari 2020 is geheel Velp gratis parkeren mits u zich houdt aan de blauwe zones die er zijn, dus maximaal 2 uur en op Den Heuvel gedeeltelijk maar één uur.

In de raadsvergadering van 21 mei werd dit voorstel besproken. In Velp werd in 2015 het betaald parkeren in het centrum afgeschaft. De parkeerautomaten en – meters, verdwenen uit het straatbeeld en hiervoor kwam in de plaats een blauwe zone met op de meeste plaatsen een maximale parkeerduur van 2 uur. Behalve op parkeerplaats De Vlashof (achter de AH) en de Wilhelmina straat, daar moest nog betaald worden.

De gemeente heeft een onderzoek gedaan onder bezoekers, ondernemers en omwonenden. Uit dit onderzoek bleek dat het overgrote deel voor afschaffen is (78%). Maar uit datzelfde onderzoek bleek ook dat positieve effecten voor bijvoorbeeld de ondernemers gering zal zijn.

De partijen die tegen het opheffen van het betaald parkeren zijn, op De Vlashof achter de Albert Heijn, zijn geen voorstander van betaald parkeren maar wel tegen de timing van dit besluit. De gemeente heeft een ernstig begrotingstekort en moet bezuinigen. De tegenstanders zijn bang dat het missen van de opbrengsten van het betaald parkeren (zo’n €66.000) op een andere manier bij de bewoners op ‘het bordje’ komt en ze alsnog moeten betalen voor het tekort. Bovendien zijn zij bang dat het een motivatie is voor het gebruik van een auto. “We moeten juist mensen aansporen voor het gebruik van alternatief vervoer zoals bijvoorbeeld de fiets, daarvoor moet de gemeente vriendelijk en toegankelijk worden”. Aldus een raadslid van gemeente Rheden.

De voorstanders willen vasthouden aan het coalitieakkoord en denken dat het op lokaal niveau goed is voor de economie te kiezen. “Veel mensen gaan nu naar Presikhaaf omdat je daar gratis kunt parkeren”. “We moet ook luisteren naar de bewoners en ondernemers, zij willen het betaald parkeren afschaffen en het is van belang deze te steunen”.

Wethouder Marc Budel: “Het afschaffen van betaald parkeren op De Vlashof zorgt voor duidelijkheid over het parkeren én het straalt gastvrijheid uit naar het winkelend publiek en onze toeristen. Daarom ben ik blij dat de gemeenteraad dit besluit genomen heeft. Bovendien blijkt uit onderzoek dat een duidelijke meerderheid hiervoor is. We geven zo gehoor aan de wens van ondernemers, winkelend publiek en omwonenden.”

Uitstel

In het eerste voorstel lag het in de bedoeling dat het afschaffen van betaald parkeren in september doorgevoerd zou worden, deze maatregel is verschoven naar 1 januari 2020.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen