De Rhedense Schaapskudde loopt langs Rhederhof

Foto: rheden.nieuws.nl

RHEDEN – Het jaarlijkse Schaapscheerdersfeest valt dit jaar op 15 juni. Voor het eerst lopen de schapen via Woon-/Zorgcentrum Rhederhof naar het centrum van Rheden.

Om ongeveer 08.30 uur vertrekken 100 schapen met hun herders en scheerders vanaf de schaapskooi van de Rhedense Schaapskudde via het Pannekoekhuis Strijland via zorgcentrum Rhederhof naar de locatie waar ze ontdaan worden van hun winterjas, bij het Wapen van Rheden.

De, in Rheden geboren, schaapherder Cynthia Berendsen wil benadrukken dat de schapen bij Rheden horen en wil dat juist ouderen ook kunnen genieten van de kudde. Burgemeester Carol van Eert en wethouder Cultuur, Marc Budel, rijden in een open koets mee met de kudde.

Om 09:30 uur zullen Carol van Eert en Marc Budel het Schaapscheerdersfeest officieel openen

Schapen worden ieder jaar geschoren. Dat is nodig omdat de wollen vacht lang en dik wordt en dat is niet plezierig in warm weer. Tijdens het scheren kunnen bezoekers onder andere schapenvachten en knuffels kopen in de winkel van de Rhedense schaapskudde.

Bezoekers kunnen zich bij de winkel en bij de medewerkers van de Rhedense Schaapskudde ook aanmelden als donateur. Donaties zijn belangrijk om de Rhedense heide te laten begrazen door de schapen. Door begrazing blijft het heide gebied open en wordt deze niet overwoekerd door gras en bos.

Bijzondere insecten, reptielen, en vogels blijven dan graag in het gebied wonen. Rond 16.00 uur vertrekken de schapen en herders weer naar de schaapskooi.

De Rhedense schaapskudde begraast al 56 jaar de Rhedense heide. Daarmee zorgt de kudde dat de heide gezond blijft en vrijwel ieder jaar in bloei staat. De schapen grazen tussen april en oktober dagelijks rondom de Posbank en trekken de aandacht van veel toeristen die de Veluwezoom bezoeken.

Meer te doen in dorp Rheden:

Er is onder andere een braderie in diverse straten, een kinderplein en de dorpskerk is open voor concerten en rondleidingen.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

'
article
142521
Schaapscheerdersfeest in dorp Rheden
RHEDEN – Het jaarlijkse Schaapscheerdersfeest valt dit jaar op 15 juni. Voor het eerst lopen de
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/142521/de-rhedense-schaapskudde-loopt-langs-rhederhof/
2019-06-08T14:05:25+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2018/06/16161745/2018-06-16-Schaapscheerdersfeest-Rheden-2018-2.jpg
De Rhedense Schaapskudde, Rheden, rheden.nieuws.nl, Rhederhof, schaapscheerdesfeest
Nieuws