Tamara Onos: De bieb

Foto: Bibliotheek Veluwezoom

Ik hou van bibliotheken. Ze geven me hetzelfde serene rust-gevoel als kathedralen en tegelijkertijd voelen ze als snoepwinkels. Je weet van gekkigheid niet wat je moet kiezen.

We woonden vroeger drie straten van de bieb vandaan. Zodra ik kon lezen, mocht ik er alleen naartoe. Uren heb ik er doorgebracht. Met mijn vinger glijdend langs de geplastificeerde ruggen tot er een aantrekkelijke titel langskwam, of een mooie kaft of gewoon een erg dik boek. Achterkant lezen, dan de eerste bladzijde of ongemerkt de eerste hoofdstukken. Heerlijk was dat. Mezelf volledig verliezen in boeken die ik vooraf niet bedacht zou hebben. Met als enige grenzen de openingstijden en het aantal boeken dat je mee mocht nemen.

Ook tijdens mijn studie kwam ik graag in de verschillende universiteitsbibliotheken. Stukje groter, andere boeken en met die groenige microfiches waar je de vindplaats van alle publicaties kon terugzoeken. Ik kwam er trouwens ook om te studeren. Veel rustiger en koeler dan op mijn studentenkamer. Het kloostereffect: zonder afleiding is focus sneller te vinden.

Dat kan trouwens nog steeds; de bibliotheken in Velp en Dieren hebben ruimte voor studeren en werken. Misschien zou ik er zelf ook weer eens gebruik van moeten maken. Als het thuiswerken verzandt in het wegwerken van achterstallige huishoudelijke klusjes. Hoewel, met al die boeken binnen handbereik …

Misschien had ik vroeger alleen oog voor de boeken, maar volgens mij gebeurde er toen in de bieb veel minder dan tegenwoordig. Een schrijfvriendin schreef een groot deel van haar boek tijdens de wekelijkse schrijfdag in de bibliotheek van Den Bosch. Met collega schrijvers, een schrijfdocent, vaste feedbackrondes en vooral veel rust. Ook bibliotheek Veluwzoom organiseert onder het motto ‘Lezen, Leren en Informeren’ allerlei activiteiten: leeskringen, computercursussen, taallessen, exposities, lezingen en nog veel meer. Hou de agenda in de gaten.

Als bibliofiel ben ik super trots dat ik sinds kort zelf ook in de bieb ‘lig’. Voorlopig alleen in Velp en Dieren, maar ik hoop op een goede Biblion-recensie. Die is vaak aanleiding voor bibliotheken om een boek in huis te halen.

Komende dinsdag (18 juni) mag ik een lezing houden in Dieren. En omdat het de weken van het spannende boek zijn, sluiten we af met een who-dunnit. Een moordspel met dezelfde personages als mijn thriller.

Kom mee doen! Kun je meteen de net verbouwde bieb zien. Als je me zoekt: ik ben diegene die met haar vinger langs alle boekruggen gaat of ergens in een gangpad verdiept is in een boek. Tot dinsdag!

Dieren, bibliotheek, dinsdag 18 juni vanaf 19:30.

Tamara Onos.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen