Attero BV nieuwe afvalverwerker voor gemeente Rheden

Foto:

REGIO – De Milieusamenwerking Regio Arnhem heeft de verwerking van fijn en grof huishoudelijk afval Europees aanbesteed. Op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding is definitief gegund aan Attero BV uit Wijster.

De afvalverwerker start op 1 januari 2020.

Attero BV scoort vooral goed op milieuaspecten. Het bedrijf vervoert het afval vanaf het overslagstation in Duiven naar de verwerkingsinstallatie in Wijster. Zij maken hiervoor gebruik van duurzame vervoermiddelen op biobrandstof. De verwerking bestaat uit twee stappen: uit het restafval worden nog aanwezige herbruikbare fracties zoals plastic, metalen en organisch materiaal, zoals etensresten, uit gesorteerd. Daarna wordt het resterend materiaal met energieterugwinning hoogwaardig verbrand.

Scheiden aan de bron van groot belang

Het scheiden aan de bron, zoals nu in elke gemeente gebeurt, blijft ook in de toekomst van groot belang. Deze verwerkingswijze geeft aanvullend daarop een extra impuls aan hergebruik en verlaagt de hoeveelheid te verbranden materiaal. De kosten van afvalverwerking, met name afvalverbranding, worden fors hoger en stijgen zo’n 40% per ton in 2020.

Aanbesteding

Op 31 december 2019 loopt het huidige verwerkingscontract van fijn en grof huishoudelijk restafval af. De MRA-gemeenten (Arnhem, Lingewaard, Montferland, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar) hebben gezamenlijk een aanbestedingsstrategie vastgesteld en de aanbesteding gepubliceerd op 5 maart 2019.

Beste prijs-kwaliteitsverhouding

Op basis van de aanbesteding zijn in totaal zijn twee inschrijvingen ontvangen. De inschrijvingen zijn beoordeeld op beste prijs-kwaliteitsverhouding. Naast de tariefprijs voor verwerking is het criterium duurzaamheid vertaald naar CO₂-kosten die gepaard gaan met de verwerkingstechnieken en transportmiddelen. Op basis van deze beoordeling zijn beide percelen gegund aan Attero BV. De contractperiode loopt van 1 januari 2020 tot 1 januari 2025 met de mogelijkheid om twee keer met twee jaar te verlengen.

Meer weten over Attero? Kijk dan naar de onderstaande filmpjes of kijk op:

https://www.attero.nl/

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0