In Tsjechië ligt een straat vernoemd naar Rheden: Rhedenská

Foto: Anne Bruger

INGEZONDEN – Jarenlang was Cheb een partnergemeente van Rheden en in het kader daarvan werd rond 1990 een afgeschreven Mercedes brandweerauto geschonken aan Cheb.

Deze werd gestald in Háje een gemeenschap die onderdeel was van de stad Cheb. Tussen 1990 en 2015 was er een intense uitwisseling tussen brandweerlieden uit Rheden en Dieren en de collega’s uit Háje.

Zeker in de beginperiode hebben we veel ondersteuning kunnen geven aan de Tsjechische gasten die toen nog veel armoede kenden.

Toen de gemeente het partnerschap heeft opgezegd en ook de samenstelling van de groepen veranderde, kwam er een einde aan deze mooie periode.

Persoonlijk ben ik vanaf het begin zeer nauw betrokken geweest bij deze uitwisselingen. Toen we onlangs in Thüringen met vakantie waren, leek het ons leuk om Cheb (Háje) na zo’n 15 jaar weer eens te bezoeken.

Er is veel veranderd maar toch waren nog vele herkenbare dingen en tot onze grote verrassing troffen we Frans en Anna Kouba thuis. Het werd een geweldig weerzien, alsof we elkaar gisteren voor het laatst hadden gezien.

Dat zij de samenwerking van destijds tussen Rheden en Cheb hebben gewaardeerd, bleek uit het feit dat er in Háje een straat is vernoemd naar Rheden: Rhedenská.

Ingezonden door Anne Bruger uit Rheden

Rhedenská

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen