Herdenking Market Garden op Ginkelse Heide bij Ede

Foto: The U.S. Army on Foter.com / CC BY

REGIO – Op woensdag 18, vrijdag 20 en zaterdag 21 september organiseert Parachute Group Holland parachutesprongen ter herinnering en herdenking aan Operation Market Garden.

De grootschalige luchtlandingsoperatie tijdens de Tweede Wereldoorlog vond 75 jaar geleden plaats.

Drag ‘em Oot

Parachute Group Holland (PGH) herdenkt op 18, 20 en 21 september Operation Market Garden uit 1944 en de slachtoffers die hierbij omkwamen. Dit doen zij met parachutesprongen en ceremonies daarna.

Voor deze sprongen huurt de groep twee originele C-47 Dakota’s uit Engeland. Een van deze Dakota’s, genaamd Drag ‘em Oot, maakte in de Tweede Wereldoorlog meerdere vluchten. Het vliegtuig vloog zowel tijdens de invasie van Europa boven Frankrijk als tijdens Operation Market Garden in Nederland.

Gedurende de drie herdenkingsdagen maken de PGH-leden meer dan honderd sprongen uit de vliegtuigen. Naast de vaste leden uit Nederland springen er leden uit Engeland, Polen, Tsjechië, Canada en de Verenigde Staten mee.

Operation Market Garden

Op 17 september 1944 ging Operation Market Garden van start. Amerikaanse, Britse en Poolse luchtlandingsdivisies vlogen vanuit Engeland naar Nederland om per parachute of in zweefvliegtuigen gedropt te worden boven bezet gebied. Het doel van de operatie was om de belangrijke bruggen over de Maas, Waal en Rijn te veroveren.

Het Britse 30ste legerkorps zou vervolgens vanuit België binnen drie dagen over de weg via deze bruggen oprukken naar Arnhem. Hierbij zouden zij een mogelijkheid creëren om door te stoten naar het Ruhrgebied in Duitsland. Echter, ze hebben de brug bij Arnhem niet op tijd bereikt en Market Garden liep vast in de Betuwe. Tussen 3300 en 13300 geallieerden waren toen slachtoffer of raakten vermist.

Origineel uniform

Ter ere van de 75ste herdenking van Operation Market Garden springt Parachute Group Holland boven Groesbeek, Wolfheze en de Ginkelse Heide bij Ede. Alle sprongen door PGH-leden maken ze in origineel uniform, onder militaire ronde koepelparachutes. De tijden en het doorgaan van de sprongen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden op die dagen.

C-47 Dakota en C-130 Hercules

De eerste sprongen vinden vanaf 10.00 uur plaats op woensdag 18 september in Groesbeek, aan de Wylerbaan bij Den Heuvel. Daarna volgen twee Dakota’s door C-130 Hercules vliegtuigen met honderden militaire parachutisten uit diverse landen. Na de sprongen houden de parachutisten een kleine herdenkingsceremonie aan de rand van de dropzone.

Op vrijdag 20 september vanaf 10.00 uur vinden de sprongen plaats boven Wolfheze, aan de Wolfhezerweg (N783), achter het Glidermonument. Aansluitend vindt een ceremonie plaats bij het monument.

Massadropping

Zaterdag 21 september opent Parachute Group Holland vanaf 10.00 uur de massadropping op de Ginkelse heide vanuit twee Dakota’s. C-130 Hercules volgen de  twee Dakota’s en andere militaire transportvliegtuigen met honderden militaire parachutisten. Om 11.15 uur vindt de officiële herdenking bij het Airborne monument plaats.

Informatie sprongen:

  • woensdag 18 september om 10.00, Wylerbaan bij Den Heuvel, Groesbeek
  • Vrijdag 20 september om 10.00 Woflhezerweg, Wolfheze, achter het Glidermonument
  • Zaterdag 21 september, dropping Ginkelse heide.

Verdere informatie, zie Parachute Group Holland.

Over Parachute Group Holland

Stichting Parachute Group Holland, in het kort PGH, is een internationale non-profit organisatie gewijd aan het parachutespringen met (militaire) ronde koepel parachutes. De groep is opgericht in 2008 met het doel om allen die boven bezet of vijandig gebied gedropt zijn per parachute, gedurende de Tweede Wereldoorlog en daarna, te herdenken.

Om deze herinnering in leven te houden dragen PGH-leden tijdens herdenkingen en parachutesprongen, indien gewenst, kleding uit de betreffende tijdsperiode. Daarnaast geeft PGH opleidingen aan eenieder die parachute wil leren springen met een ronde parachute.

Opleiding demonstratiesprongen

PGH geeft de opleiding door een vakkundige instructiegroep en is internationaal erkend door vergelijkbare parachutegroepen en centra in binnen- en buitenland. Verder biedt PGH de mogelijkheid voor demonstratiesprongen en informatiedagen over parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog aan scholen en andere geinteresseerde organisaties.

Iedereen kan lid worden van Parachute Group Holland. De opleidingen zijn voor mannen en vrouwen tussen de 16 en 50 jaar oud, met een gewicht van maximaal honderd kg en een medische verklaring van een arts. Het hele jaar door maakt PGH meerdere parachutesprongen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden