Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven bij herdenking Slag om Arnhem

Foto: Bridge to Liberation

REGIO – Tijdens de 75ste Airborne Herdenking op 20 september, in de Eusebiuskerk te Arnhem, spreken minister Grapperhaus en Frans Timmermans namens de Nederlandse regering en de Europese Commissie ter ere van 75 jaar bevrijding van Nederland. Ook de ministers Bijleveld en Slob zijn aanwezig.

Bridge to Liberation

Het Koninklijk Huis is present met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en Pieter van Vollenhoven. Namens de Nederlandse Krijgsmacht is de Commandant der Strijdkrachten, Rob Bauer aanwezig. De Eerste Kamer vaardigt de ondervoorzitter Arda Gerkens af en de Tweede Kamer voorzitter Khadija Arib. Arnhem verwelkomt tevens ambassadeurs vanuit Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, de Verenigde Staten en ook Duitsland. Na de kransleggingen wordt bij de John Frostbrug de waarde van vrijheid herdacht met Bridge to Liberation.

Herinneringsmaaltijden

Burgemeester Ahmed Marcouch over de herdenking: “We zijn blij dat er ook internationale gasten aanwezig zijn. Zij onderstrepen de offers van de soldaten en van de Arnhemmers voor de vrijheid van heel Nederland en heel Europa. Zowel de herdenking van de oorlog als de viering van de vrijheid blijven sterk leven, met elk jaar meer deelnemers uit steeds bredere kringen. Ik hoor het in onze wijken en ik zie het bij de nieuwe generaties. Nieuw zijn dit jaar de herinneringsmaaltijden voor buurtgenoten, georganiseerd door Arnhemmers in twintig wijken. Ik hoop dat ook de nieuwkomers aan tafel komen.”

Programma 20 september

Het programma van de 75ste Airborne Herdenking ziet er als volgt uit en is live te volgen bij Omroep Gelderland en via schermen op het Airborneplein:

  • 18.15 – 18.45 uur  Herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk voor genodigden.
  • 19.15 – 20.00 uur  Herdenking en kransleggingen bij het Airborneplein.
  • 20.30 – 21.30 uur  Bridge to Liberation

John Frostbrug

herdenkingDe historische grond rond de Arnhemse John Frostbrug wordt omgetoverd tot de plek waar jong en oud met muziek, special effects, film en dans worden opgenomen in waargebeurde persoonlijke verhalen ten tijde van de Slag om Arnhem. Dit jaar met bijdragen van artiesten uit Groot-Brittannië, Polen, Duitsland en Nederland: André Hazes, Wet Wet Wet, Alain Clark, Romy Monteiro, DO, Julian Steckel, Tre Voci, Eric Corton, Dan Snow, Het Gelders Orkest en Introdans.

Overige activiteiten

Naast de herdenkingen kent de regio een breed programma met verschillende soorten evenementen, zie Airborne-Region.nl.

Airborne gemeenten

75 jaar herdenken, beseffen en beleven doen we met elkaar in de gemeentes Rheden, Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe en nog vele andere. Samen vertellen wij het verhaal van de Slag om Arnhem. Over september 1944, maar ook de impact die het vandaag de dag nog steeds heeft.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagramof krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden