Ook de Dr. Van Voorthuijsenschool in Velp is open op Open Monumenten Zondag

Foto: Atelier Creso

VELP – Atelier Creso zet de deuren van de Dr. Van Voorthuijsenschool in de schoolstraat te Velp open op zondag 15 september van 10.00-17.00uur.

Veel Velpenaren en anderen uit de regio hebben er heel vroeger op school gezeten: De Dr. Van Voorthuijsenschool in de schoolstraat te Velp. De school werd ook wel “De Klompenschool” genoemd omdat er zoveel arbeiderskinderen op zaten.

Ooit moesten kinderen voor straf kolen scheppen in het kolenhoek of werd je erin opgesloten. Of leerlingen kregen “een fleer om de harsens” aan Schoolstraat nummer 12. En het latje van juffrouw De Jong was ook berucht. De Dr. Van Voorthuijsenschool werd ook wel “de school met het zwarte hek” genoemd, maar nu is het een onaantastbaar Rijksmonument. De voormalige Van Voorthuijsenschool uit 1906-1907 is een voor Gelderland zeldzaam voorbeeld van een dorpsschool uit de vroege 20e eeuw.

De schoolbewoners zijn nu culturele en maatschappelijke instellingen, verenigingen en stichtingen die zorgen voor vertier en vermaak met steun van vele vrijwilligers en de school neemt een belangrijke plaats in Velp Zuid in. De Gemeente Rheden onderschrijft het sociaal maatschappelijke belang van de prachtige school die al vaker met een schuin oog bekeken werd door projectontwikkelaars ,met grote plannen en een grote beurs. Maar de school heeft stand gehouden want is door haar Rijksmonumentale status lastig te verbouwen en elke koper krijgt de huurders erbij. Het blijft daardoor een voorname sociale plek en het menselijk gezicht van de schoolbewoners en de Rhedense politiek is hier voelbaar.

Schoolbewoners sinds vele jaren zijn Atelier Creso, De StenenClub, EHBO, Visclub, Kluiskamp, de Velpse Accordeon Vereniging en Muziekvereniging Unisono. De laatst binnengekomen bewoners zijn Inloophuis Het Trefpunt waar je kunt binnenlopen om te handwerken, kleding te kopen, een spelletje te doen, samen koffie te drinken, samen te eten, te internetten, gewoon voor de gezelligheid, of om je verhaal kwijt te kunnen.  De Voedselbank huist hier al even en er is de Stichting Doorslag voor mensen die werken met behoud van uitkering; zij doen was en herstel van 2e hands kleding voor herverkoop of giften. Activeringscentrum De Magneet helpt mensen zonder werk naar werk of andere activering.

Atelier Creso opent op zondag 15 september de deuren van de school waar veel Velpenaren in de klas hebben gezeten en zij doen een oproep om oude klassenfoto’s mee te nemen of andere bijzonderheden. Atelier Creso laat oude schoolboekjes en schoolplaten van Koekkoek, en wat oude klassenfoto’s zien. Het atelier is ook open voor geïnteresseerden die ook informatie kunnen krijgen over teken- en schilderlessen.

Kijk voor meer informatie ook op: www.ateliercreso.nl.

  • Open Monumentendag : zondag 15 september 2019 van 10.00-17.00 uur
  • Stichting Atelier Creso – Schoolstraat 12 – 6882 NS – Velp
  • Toegang is gratis!

Meer weten over de Open Monumenten Dagen in gemeente Rheden? Kijk dan op: https://rheden.nieuws.nl/nieuws/147029/open-monumenten-dagen-plekken-van-plezier-gemeente-rheden-rozendaal/. Foto’s van de Open Monumenten Dagen van de afgelopen jaren bekijken? https://rheden.nieuws.nl/dossier/open-monumentendag/.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagramof krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen