De Nieuwe Ruimte reeks: John Hartjes

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – Kunstcollectief De Nieuwe Ruimte, aan Den Heuvel in Velp, zet maandelijks de Kunstenaar van de Maand in de spotlight. Deze maand is de eer aan Dierense kunstenaar John Hartjes, wiens werk goed aansluit bij de huidige expositie ‘Plekken van plezier’ maar in het bijzonder bij de Grafiek2019-tentoonstelling die zondag 20 oktober geopend zal worden.

John Hartjes woont en werkt al ruim dertig jaar in Dieren. Hij begon met een Algemeen Grafische Opleiding waar hij leerde drukken, vormvervaardiging, binden en alles wat hierbij komt kijken. “Ik heb dit toen in een commerciele drukkerij kunnen omzetten,” legt Hartjes uit terwijl we hem spreken tijdens het inrichten van zijn expositie bij De Nieuwe Ruimte, “maar dat had niet zo veel met creativiteit te maken, dat was vooral organisatorisch. Wel een hele leuke tijd gehad.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

De Nieuwe Ruimte reeks: John Hartjes

Maar dat creatieve geesten een uitlaatklep moeten hebben blijkt ook het geval bij John Hartjes.

“Op een gegeven moment ben ik naar de Kunstacademie in Arnhem gegaan,” vertelt hij. “Daar zaten nog wel een heleboel werkzaamheden tussen. Op de Kunstacademie heb je natuurlijk eerst een algemeen jaar, ik ben daar in het tweede jaar alleen maar doorgegaan met grafische technieken.” Al snel legde Hartjes zich toe op deze vorm van kunst. Op het maken van etsen, met droge naald technieken, waarin men met een ets naald als het ware een afbeelding krast in een plaat van bijvoorbeeld koper of zink.

De werken van John Hartjes laten bijna allemaal de natuur zien, en geven soms bijna sprookjesachtige sferen weer. “De natuur is mijn hoofdmoot,” zegt Hartjes, “dat is wat ik doe.” De natuur komt het meeste in zijn werk voor en is ook het deel van zijn oeuvre dat momenteel te zien is in De Nieuwe Ruimte. Hij verteld hoe zijn werk is gebaseerd op echte natuur maar meestal wordt gemaakt uit zijn herinnering, want in tegenstelling tot schilderen is etsen in de buitenlucht niet echt praktisch.

Naast de etsen geeft Hartjes ook les in deze technieken, iets dat duidelijk blijkt aan de manier waarop hij praat over de verschillende technieken en effecten die een kunstenaar hiermee kan bereiken. “Ik heb mezelf het meeste aangeleerd,“ legt hij uit, “natuurlijk heb ik wel begeleiding gehad. Maar het was vooral mijn nieuwsgierigheid die me deze materialen liet uitproberen, weten wat het materiaal wil. Een droge naald ets maken op een staalplaat is wezenlijk anders, ook in lijnvoering, dan een droge naald op zink of koper. Maar wat ik mijn cursisten altijd vertel; eigenlijk kun je niets fout doen.” Waarmee hij bedoeld dat het materiaal voor een deel bepaald hoe het werk er uiteindelijk uit zal gaan zien en als je je daaraan overgeeft je nooit een fout kan maken.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De Nieuwe Ruimte reeks: John Hartjes

Samen met zijn vrouw, Andrea Stötzer, runt Hartjes ‘Hartjes & Stötzer. House of Dutch Art and Crafts’ en is het echtpaar momenteel bezig met het toepassen van hun kunst op verschillende stoffen. Zo draagt Hartjes zelf een sjaal met daarop een print van zijn eigen werk en ontwerpt zijn vrouw damesvesten. “We hebben contact met een aantal bedrijven,” legt hij uit, “die voor ons borduren, breien, weven en waar we textiel bedrukken. Het is weliswaar een hele andere techniek, maar ik beschouw die techniek als een gereedschap. Het vraagt veel onderzoek, net als met etsen, maar als we weten hoe iets gemaakt wordt en hoe een motief uitkomt op bijvoorbeeld cashmere of merino dan kunnen we daar rekening mee houden in de toekomst.”

John Hartjes, een man met een overvloedige creativiteit en een zakelijke geest om zijn kunst op een originele en vindingrijke manier met de wereld te delen. Een terechte ‘Kunstenaar van de Maand’. Werken van Hartjes zijn deze hele maand te bewonderen in De Nieuwe Ruimte, open elke zaterdag en zondag van 12:00 – 17:00 uur.

De kleding van Hartjes en Stötzer zal begin volgend jaar schitteren op de Designbeurs Blickfang Hamburg.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

De Nieuwe Ruimte reeks: John Hartjes

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden