De Nieuwe Ruimte Reeks: Mirjam Groothedde

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – Een nieuwe maand betekend een nieuwe Kunstenaar van de Maand in Nieuwe Ruimte in Velp. Deze keer is de eer aan Mirjam Groothedde.

Mirjam omschrijft zichzelf als een expressionistische beeldend kunstenaar en begon haar creatieve ontwikkeling op de kunstacademie, hoewel ze denk dat het er vanaf haar geboorte al in zat, als kind tekende ze veel, iets dat door haar ouders werd gestimuleerd, zo veel zelfs dat het geen probleem was als de kleine Mirjam hiervoor het behang gebruikte.

Na de kunstacademie werd Mirjam echter snel zwanger en bleef het maken van kunst een beetje op de tweede plaats liggen. Drie kinderen en heel wat jaren later begon de toen 53 jarige Mirjam drie jaar geleden zich volledig te richten op het maken van kunst. “Ik werk vanuit mijn gevoelens en emoties,” legt ze uit, “en ik heb heel veel verschillende dingen gedaan, ik werk veel met mixed-media en met veel verschillende materialen. Dat had ik ook nodig om in het begin weer op gang te komen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

De Nieuwe Ruimte Reeks: Mirjam Groothedde

Momenteel werkt Mirjam veel met fotografie, de met de smartphone gemaakte selfies zijn vervolgens zo veel bewerkt zijn dat er abstracte, en erg unieke, plaatjes over blijven. Plaatjes die als ‘apart’, ‘vlezig’ of zelf ‘shockerend’ te omschrijven zijn en de naam ‘The Beauty of Aging’ dragen. “Het is belangrijk voor mij,“ legt ze uit, “als mensen even stilstaan en denken ‘wat is hier in godsnaam aan de hand?’ Het hoeft niet te shockeren, maar mensen uitdagen is leuk.” Met een speelse glimlach voegt ze toe, “ook omdat ik recalcitrant ben, dat zit in mijn hele lijf. Ik ben grenzeloos, en ik denk dat dat als kunstenaar ook wel fijn is. Ik kan laten zien dat dingen niet altijd even mooi zijn.”

Veel van het werk waar Mirjam momenteel mee bezig is bestaat uit deze foto’s, naast elkaar , in vierkantjes afgedrukt. Plaatjes die rimpels laten zien, of op een vulva lijken, maar het niet zijn. Plaatjes die, zo vertelt Mirjam, veel reacties bij mensen oproepen. “Ik hoor van mensen dat het gruwelijk is en dat ze er depressief van worden, maar ik denk dat dat meer over de mensen zelf zegt.” Hoewel ze hier wel aan toevoegt dat het ook met haar eigen gevoel te maken kan hebben, omdat ze veel hiervan in haar werk legt.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De Nieuwe Ruimte Reeks: Mirjam Groothedde

Mirjam Groothedde is iemand die niet veel stil zit en haar werk altijd laat evolueren, “ik ben een beetje van de overkill, het moet altijd heel veel, dat is ook dat grenzeloze.” Momenteel laat ze haar ‘selfies’ als patronen op stof drukken en gebruikt deze stof om sjaals en blouses te maken, maar ook daarmee is dit project niet niet af. “We zouden mensen in die blouse kunnen zetten en daar dan weer foto’s van maken. Ik weet niet waar dit stopt.”

Mirjam lijkt een terechte Kunstenaar van de Maand voor de Nieuwe Ruimte, een levendige persoonlijkheid met een hele eigen visie op de wereld, die deze visie ook nog eens kan uitdragen op haar eigen, compleet unieke manier. “Ik ben niet in een hokje te plaatsen,” zegt ze, “mijn werk heeft altijd een rauw randje, dat hoor ik vaak, dat het puur en echt is, en altijd rauw.”

Het werk van Mirjam Groothedde is de hele maand november te bewonderen in Nieuwe Ruimte aan Den Heuvel 32 en is elke zaterdag en zondag geopend van 12:00 – 17:00 uur. Mirjam zal daar op zondag 10 november aanwezig zijn om rondleidingen te geven en te vertellen over haar werk.

Voor meer informatie:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

De Nieuwe Ruimte Reeks: Mirjam Groothedde

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen