Herinneringen aan de evacuatie in Museum Rheden in Oorlogstijd

Foto: Museum Rheden in Oorlogstijd

VELP – In het kader van de afsluiting van het eerste kwartaal – met als thema de evacuatie van Arnhem en de opvang van de bewoners in de gemeente Rheden – vertelt Riet Reijmers-Peer zaterdag 30 november om 15.00 uur in Museum Rheden in Oorlogstijd over de evacuatie van haar familie vanuit de Geitenkamp in Arnhem naar Velp.

Haar vader was in Velp ook verantwoordelijk voor de voedselvoorziening voor alle evacuees.

Zij vertelt over die periode aan de hand van vragen van Jan Prins en in haar verhaal over het verblijf van de familie in Velp, komen een aantal opmerkelijke plekken en gebeurtenissen aan de orde, waaronder de bevrijding op 16 april 1945.

Zaterdag 30 november van 15.00 tot 16.00 uur, aanvang 15.00 uur, vrij entree.

Onderduikkelder en drukkerij

Bezoekers aan de bijeenkomst kunnen die zaterdag ook voor het eerst een kijkje te nemen in de kelder van het museum aan de Hoofdstraat 75. In het kader van het tweede thema van het Rhedense pop-up museum – Hulp aan onderduikers en Het Verzet – zijn twee kelderruimten ingericht. Er is een reconstructie gemaakt van een onderduikkelder en in een andere ruimte is een illegale drukkerij van het verzet te zien. Daar werden ‘Baanbrekers’ gedrukt, met daarin de via Radio Oranje opgevangen nieuwsberichten en werden spionagefoto’s verwerkt en papieren vervalst.

Pop-up museum Rheden in Oorlogstijd, Hoofdstraat 75 Velp. Iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Vrij entree. https://facebook.com/rhedeninoorlogstijd.

(Bijschrift foto’s: Riet Reijmers in 1945 en een impressie van de onderduikkelder in Museum Rheden in Oorlogstijd)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagramof krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Riet Reijmers

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen