Onthulling Monument 1000-jarige verbinding Hof te Dieren en de gemeenschap van Dieren

DIEREN – Op zaterdagmiddag 28 december 2019 om 15.30 uur werd op het historische Marktplein in Dieren aan de Hogestraat / Kerkstraat een monument onthult dat de 1000-jarige verbinding uitbeeldt van het Hof te Dieren en de gemeenschap van Dieren.

Met symbolische wortels wordt in het monument een bouwfragment van het Hof te Dieren met Dieren verbonden. De steen is afkomstig van de dakrand van Hof te Dieren. De onthulling vond precies op de dag dat 75 jaar geleden het Hof te Dieren door oorlogsgeweld werd verwoest plaats.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Op het historische marktplein werden door president buurtmeester van de Buurtschap van Dieren de heer Albert Lentink de aanwezige belangstellenden, welkom geheten. Vervolgens vertelde hij kort over de geschiedenis van het  gebouw van Hof te Dieren en over het monument dat het plein vanaf heden zal sieren. Uit de ongeveer 80 belangstellenden, meest geërfden van Dieren, werden eerst twee mensen speciaal in het zonnetje gezet, zij hebben beiden veel voor de Dierense gemeenschap betekend.

Als eerste ontving Ans Sterne van Kapsalon Ans Sterne een kleine replica van het marktmannetje dat al jaren op het pleintje staat. Als tweede ontving Bas de Lijster het beeldje uit handen van Albert Lentink als dank voor zijn vrijwillige activiteiten voor de sportinstuif voor gehandicapten in Theothorne, dat hij al jaren met veel plezier organiseert.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Hierna was het tijd om het monument te onthullen en werd door de aanwezigen gezamenlijk het doek van het monument getrokken. 

Hierna nam wethouder Marc Budel van de gemeente Rheden kort het woord, hij bedankte iedereen  die er aan gewerkt hadden om dit mogelijk te maken. “Het is een prachtig stuk geschiedenis dat hier in ere blijft.” Ook de beheerder van Hof te Dieren, Wilke Schoemaker nam het woord, hij gaf aan trots te zijn op de goede samenwerking tussen alle organisaties, dat geresulteerd heeft in een prachtige monument dat voor alle Dierenaren zichtbaar is.

(Tekst gaat verder onder het filmpje van Thijo van Beek: https://www.facebook.com/TheothorneTV)

Ook zij ontvingen van Albert Lentink een kleine replica als dank voor hun inzet hiervoor. Hierna werd een gezamenlijke toost uitgebracht en vertrok het gezelschap naar het Carolinapark waar men buiten of binnen in de Oranjerie nog gezellig na kon praten onder het genot van een drankje en/of hapje. De Doesburgse hoornblazers zorgden nog voor een muzikale noot.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Meer weten over Buurtschap Dieren? Kijk dan ook op: www.buurtschapdieren.nl.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen