Miriam Guensberg bij Boekhandel Jansen & de Feijter in Velp

Foto: Miriam Guensberg

VELP – Op dinsdag 4 februari van 20:00 – 22:00 uur zal boekhandelaar Walter Jansen met Miriam Guensberg in gesprek gaan over haar nieuwe boek Held zonder vaderland, waarin zij in het bewogen leven van haar vader beschrijft.

De zachtaardige Poolse Jood Dolek Guensberg, die als arts bij de Eerste Poolse Pantserdivisie zijn leven waagde, was een van onze bevrijders. Tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland ontmoette hij zijn grote liefde. Hij bouwde met haar een bestaan op in Twente en werd één van Nederlands eerste anesthesisten.

Wat de Poolse bevrijders voor Nederland deden en velen niet wisten

Waar haar vader zweeg over zijn vermoorde ouders en zijn Joodse achterland, zoekt Miriam Guensberg naar woorden en probeert zij het onrecht dat haar familie en de Poolse bevrijders is aangedaan recht te doen door hun onbekende verhaal alsnog te vertellen. Het Poolse bevrijdingsleger waar Dolek Guensberg als legerarts bij diende, heeft niet alleen Zuid-Nederland bevrijd, maar ook grote delen van Noord-Nederland. Held zonder vaderland beschrijft een pijnlijke geschiedenis die gepareerd werd door een veerkrachtige man. Het is een ode van een dochter aan haar vader.
Biografie

Miriam Guensberg (1950) is filosofe en schrijfster.

Het zoeken naar hoopvolle momenten speelt in al haar boeken een rol. Schrijven is voor haar levensvragen hernemen, zoeken naar de kern, verdwalen, de waarheid willen veroveren zonder de grilligheid van het lot geweld aan te doen.

Miriam Guensberg, die meerdere romans over haar Pools-Joodse achtergrond schreef, duikt ditmaal als biografe in het bewogen leven van haar vader. Zijn trauma’s én zijn levenskracht hebben haar tot het zoeken van historische en filosofische achtergronden aangespoord. Ze zoekt in brieven en documenten en reist naar zijn geboortedorp Nowy Targ. Daar doet ze gruwelijke ontdekkingen over het lot van haar Joodse familie. Ook belicht ze de miskende rol van de Poolse bevrijders en de tragiek van hun aan Stalin geofferde vaderland.

Omdat haar romans ook vaak geënt waren op historische situaties en vanuit filosofisch perspectief geschreven zijn, ging Guensberg bij haar lezingen ook al dieper in op biografische achtergronden. Van haar drie Poolse romans Poolse tranen (2014), Ooit (2015) en Vrachtbrief (2018)  ontvingen er twee een Wizo nominatie. In het TV programma VPRO Boeken op NPO1 van zondag 24 november 2019 was Tjitske Mussche met haar in gesprek over haar boek Held zonder Vaderland. Aan schoolklassen geeft Miriam Guensberg schrijflessen. Het is haar overtuiging dat de verbeelding het historische inlevingsvermogen van leerlingen verrijkt.  www.miriamguensberg.com

Locatie: Boekhandel Jansen & de Feijter, Velp. Entree € 7,50. Reserveren / Informatie: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp. Telefoon: 026-36 28 959, E-mail: [email protected] / www.eenpassievoorboeken.nl.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen