Muziek van vervolgde componisten in Museum Rheden in Oorlogstijd

Foto: Nederlands Muziek Instituut Den Haag

VELP – Muziek moet tot klinken worden gebracht, ook – of zelfs juist! – de muziek van componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden en letterlijk en figuurlijk – tot zwijgen werden gebracht!

In een presentatie in pop-up museum Rheden in Oorlogstijd gaat Joop van Velzen zaterdag 22 februari in op dat thema. Zijn presentatie is te beluisteren om 14.00 en om 15.00 uur en de entree is gratis.

In de presentatie over leven en werken van componisten en uitvoerende musici, die in die periode actief waren in Arnhem, Nijmegen en omgeving, licht muziekhistoricus Joop van Velzen een en ander toe. Hij maakt daarbij gebruik van materiaal dat door de Nederlandse Leo Smit Stichting is verzameld. Dat is een kenniscentrum dat onderzoek doet naar en werken opspoort van deze componisten. Daarom draagt deze korte lezing er ook weer toe bij dat hun leven, werk en context toegankelijk wordt gemaakt!

Joop van Velzen (1951), M.Sc./M.A., is aan de universiteiten van Utrecht en Vancouver (Canada) academisch opgeleid als bioloog/botanicus én als muziekhistoricus. Naast paukenist in studentenorkesten en drummer in enkele muziekensembles, heeft hij jarenlange ervaring als trainer/coach in het bedrijfsleven in binnen- en buitenland. Joop is de auteur van de 4-delige biografie over de muzikale vriendschap tussen Clara Schumann en Johannes Brahms. Daarnaast schrijft hij over talrijke onderwerpen uit de klassieke muziek, werkt hij momenteel aan een biografie over Hugo Wolf en geeft hij – vanuit zijn Larense onderneming ‘Music in Life’ – Passie voor Klassiek!, cursussen en lezingen over onderwerpen uit de wereld van de klassieke muziek. Tenslotte doceert hij over deze grote verscheidenheid van aspecten ook aan verschillende HOVO’s en de Vrije Academie in Amsterdam.

Pop-up Museum Rheden in Oorlogstijd, Hoofdstraat 75 Velp, is iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Vrij entree. facebook.com/rhedeninoorlogstijd

(Foto: Vlnr: Leo Smit, Rosa Spier en Eduard van Beinum in het Concertgebouw. Foto: Collectie Nederlands Muziek Instituut, Den Haag.)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook haar Facebookpagina, volg hen op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis haar dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden