Samenwerking bibliotheek en kinderopvang Veluwezoom 

Foto:

DIEREN – Bibliotheek Veluwezoom is met verschillende organisaties in kinderopvang een samenwerking aangegaan om voorlezen met jonge kinderen te stimuleren. 

In het landelijke programma ‘BoekStart in de kinderopvang’ ondersteunt de bibliotheek de pedagogisch medewerkers en zorgt ze voor leuke, leerzame voorleesboeken en –activiteiten om de taalvaardigheid bij jonge kinderen te stimuleren. De samenwerking is aangegaan met Kindcentrum het Zandkasteel in Dieren, Peuterplein kinderopvang in Renkum en kinderdagverblijf de Blokkendoos in Heelsum.  
Samenwerkingsovereenkomst
De organisaties in kinderopvang willen voorlezen een structurele plek geven in hun instelling. Vanuit het project zijn extra materialen aangeschaft – boekenkasten en (voorlees)boeken – waarmee prachtige voorleeshoekjes en een klein bibliotheekje zijn ingericht. Voorgelezen worden en zelf een boekje bekijken wordt hierdoor aantrekkelijker. De bibliotheek schoolde de pedagogisch medewerkers (naar behoefte) bij en ondersteunt bij het ontwikkelen van voorleesactiviteiten in de instelling, onder meer om ook ouders te betrekken bij het voorlezen. 
Goede resultaten
Kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen, zijn gemotiveerd om te leren lezen, blijken taalvaardiger te zijn, begrijpen teksten beter en hebben meer succes op school dan kinderen die niet of heel weinig zijn voorgelezen. Ouders en andere opvoeders zoals pedagogisch medewerkers in de kinderopvang hebben een grote invloed op het proces van de taalontwikkeling.
Foto: medewerkers De Blokkendoos Heelsum
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen