Brandweer Rheden bundelt krachten met omliggende korpsen en gaat regionaal

GEMEENTE RHEDEN – Met ingang van 1 januari 2014 gaan tien brandweerkorpsen samen in één regionale organisatie: Brandweer Gelderland-Midden. Ook de brandweer van de gemeente Rheden gaat deel uitmaken van deze nieuwe organisatie. 

Samenwerken onder één paraplu maakt het mogelijk om de slagkracht te vergroten en overkoepelende zaken slimmer te organiseren. Alle werkzaamheden ten aanzien van de dagelijkse brandweerzorg (het blussen van branden en de hulpverlening bij ongevallen) blijft de brandweer uitvoeren vanuit de kazernes in Velp, Rheden en Dieren.
Vrijwilligers zijn de ruggengraat 
Binnen de nieuwe organisatie blijft de brandweer dicht bij de lokale gemeenschap staan. Vrijwilligers vormen de ruggengraat van de organisatie: nu en in de toekomst. De brandweer blijft uitrukken vanuit de lokale kazernes in de drie dorpskernen. De schaalvergroting maakt het mogelijk om een aantal zaken gezamenlijk te organiseren, zoals opleidingen en oefeningen. Andere voorbeelden zijn de inkoop van materieel en advisering over brandpreventie. De brandweerkorpsen werkten in het verleden al samen op dit gebied. Die samenwerking wordt verder geïntensiveerd met als doel verdere professionalisering van de brandweer. Al het personeel, beroeps/vrijwilligers, gaat over naar de nieuwe organisatie.
In noodsituaties belt u 112 voor de brandweer. Bij algemene vragen kunt u contact opnemen met de brandweer op nummer 0800-8446000. Meer informatie over Brandweer Gelderland-Midden vindt u op www.brandweer.nl/gelderland-midden.
Achtergrond
Aanleiding voor het vormen van één brandweerorganisatie is de Wet Veiligheidsregio’s, die de taken van de hulpdiensten beschrijft en een aantal basiseisen stelt aan de organisatie van onder andere de brandweer. De afgelopen tweeënhalf jaar is door gemeenten, brandweerkorpsen en de regionale brandweer veel werk verzet om de overgang naar de nieuwe organisatie te realiseren. 
16 gemeenten
In 2011 hebben de burgemeesters van de zestien gemeenten in Gelderland-Midden (naast Rheden zijn dat Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rozendaal, Rijnwaarden, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar) besloten tot regionalisering van de brandweer. Deze zestien burgemeesters maken deel uit van het bestuur van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. Dit bestuur stelt onder andere de begroting, de taken en het kwaliteitsniveau van de brandweer in de regio vast. 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen