Burgemeester werkt mee aan project Herdenken en Vieren

VELP – Op 16 april 2020 om 6.30 uur in de ochtend gaat de website www.verborgeninvelp.nl online. Op dat tijdstip liepen in 1945 de eerste bevrijders het dorp Velp binnen vanaf de Ringallee.

Burgemeester Carol van Eert

Woensdag 1 april, is burgemeester Carol van Eert gefilmd terwijl hij bloemen legde bij het Bevrijdingsmonument in de Egmondstraat, de vlag hees bij het Herdenkingsmonument in het Villapark (Vijverlaan) en daar ook de Vrijheidsklok luidde. Die filmbeelden vormen nu de start van de website www.verborgeninvelp.nl die op 16 april online wordt gezet.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Burgemeester luidt de klok - Peter van der Ham

Zo kan iedereen op de website, vanachter de laptop, tablet of telefoon, de vertrouwde monumenten zien, de vlag zien wapperen en de klok horen luiden. Op deze wijze is iedereen toch een beetje met elkaar verbonden, ondanks de beperkingen van de coronacrisis. En zo viert iedereen toch samen 75 Jaar Vrijheid.

Velp voor Oranje

Om 75 Jaar Vrijheid te vieren startten twee jaar geleden de voorbereidingen voor het Multimediaproject ‘Helpt Elkander’ op initiatief van Oranjevereniging Velp voor Oranje. Voor de documentaire ‘Verborgen in Velp’ werden tientallen Velpenaren en (nabestaanden) van onderduikers gefilmd door documentairemaker Sacha Barraud uit Arnhem. De filmbeelden worden ook gebruikt voor de Apps van twee Herinneringsroutes door Velp.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Burgemeester in bezinning - Peter van der Ham

Het project en de website zouden op 16 april 2020 feestelijk worden gepresenteerd, met alle deelnemers, prominenten en sponsoren in de Grote Kerk in Velp. De dagen erna zou de documentaire voor iedereen te zien zijn in Museum Rheden in Oorlogstijd en in Hogeschool Van Hall Larenstein. Maar die festiviteiten zijn nu natuurlijk afgelast vanwege de coronacrisis.

De website wordt nu dus feestelijk geopend met de filmbeelden van de burgemeester bij de Velpse monumenten. En net als 75 jaar geleden, was het ’s morgens heel stil op straat en zongen de merels.

(Overzichtsfoto: Gety Hengeveld, detailfoto’s en film: Peter van den Ham)

Herdenkingsmonument, klok luiden - Gety Hengeveld

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen