75 jaar vrijheid – Herdenking en viering voor iedereen

Foto: rheden.nieuws.nl

RHEDEN – Op 16 april 2020 is het 75 jaar geleden dat onze regio werd bevrijd. Vele geplande activiteiten om dit te herdenken en te vieren zijn afgelast of uitgesteld vanwege het coronavirus. Heel jammer juist nu er zo’n grote behoefte is om samen te komen en met elkaar te delen wat wij op ons hart hebben.

We kunnen niet samen komen, maar in aangepaste vorm wel samen zijn. Daarom wordt er voor iedereen op zondag 19 april om 10.00 uur een digitale herdenking en viering 75 jaar vrijheid georganiseerd vanuit de Dorpskerk in Rheden. U kunt deze herdenking rechtstreeks volgen via kerkdienstgemist.nl. Vul de plaatsnaam Rheden in en klik op de gewenste datum.

De herdenking wordt georganiseerd door de R.K. Eusebiusparochie, alle Protestantse gemeenten van de burgerlijke gemeente Rheden en ook de Protestantse gemeente Rozendaal. Namens de kerken zullen diaken Ronald Heinen en dominee Gert Jansen voorgaan. Namens de gemeente Rheden zal burgemeester Carol van Eert aanwezig zijn en spreken.

Het thema van de herdenking is Vrijheid is goedkoop, vrijheid is duur en onbetaalbaar. Op diverse wijzen zal dit thema nader worden belicht. Onder meer met het ontsteken van kaarsen, muziek en gezang, gebeden en andere gesproken woorden, aansprekende historische filmbeelden over de oorlog en de bevrijding, en actuele filmbeelden over onvrijheid door het coronavirus.

De organisatie hoopt dat de herdenking 75 jaar vrijheid alle kijkers een hart onder de riem zal steken in onze moeilijke tijd. En zo mede ruimte zal scheppen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en coronawaardig te herdenken. En het kostbare geschenk van onze vrijheid en onze democratische rechtstaat te vieren.

Juist in onze dagen beseffen wij hoezeer onze eigen vrijheid verbonden is met die van medemensen.

We zijn met elkaar verbonden.

We zijn van elkaar afhankelijk.

Ik ben jou van afhankelijk,

Jij bent van mij afhankelijk.   

Dat noem je een samenleving.

Ik moet op je kunnen vertrouwen

En dat betekent dat jij je verantwoord moet gedragen

Bij alles wat jij doet.

En jij moet op mij kunnen vertrouwen

Dus ik moet me verantwoord gedragen

Bij alles wat ik doe

(Mario Cuomo, Gouverneur New York)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook haar Facebookpagina, volg hen op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis haar dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen