Gemeente Rheden viert 75 Jaar Vrijheid!

VELP – Vandaag donderdag 16 april 2020 is het precies 75 jaar geleden dat alle dorpen van gemeente Rheden werden bevrijd. De Velpenaren werden op een vrolijke en ludieke manier verrast. Er reed namelijk een hele bijzondere geluidswagen door het dorp, de oude brandweerauto van de vrijwillige brandweer te Velp.

In de hele gemeente zijn activiteiten en evenementen met betrekking tot 75 Jaar Vrijheid afgelast. Wel hangen natuurlijk overal in de gemeente de vlaggen uit, om de bevrijding te vieren. 

Met deze ludieke actie attendeert de Velpse Oranjevereniging alle Velpenaren en natuurlijk ook inwoners van de andere dorpen van gemeente Rheden op de website www.verborgeninvelp.nl die op 16 april om 6.30 uur online is gezet. Op dat tijdstip kwamen in 1945 de eerste bevrijders het dorp binnenlopen vanaf de Ringallee. De website staat vol met gefilmde, bijzondere verhalen over de oorlog en bevrijding. En burgemeester Carol van Eert houdt een korte toespraak.

Behalve een documentaire en een website, worden er nog twee Apps met herinneringsroutes gemaakt en is een onderwijsproject in voorbereiding. Het geheel zou donderdag 16 april feestelijk gepresenteerd worden in de Grote Kerk in Velp. Nu dat niet kan, is besloten om de website www.verborgeninvelp.nl extra feestelijk aan te kondigen.

Carol van Eert:

“Iedereen kan nu – veilig, thuis – op de laptop, tablet of telefoon de filmbeelden zien, de vlag zien wapperen bij het Herdenkingsmonument, de klok horen luiden en het Wilhelmus meezingen. Op deze wijze is iedereen toch een beetje met elkaar verbonden, ondanks de beperkingen van de coronacrisis. Op deze wijze viert iedereen toch samen 75 Jaar Vrijheid.”

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook haar Facebookpagina, volg hen op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis haar dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen