Eenvoudig en succesvol die vervelende fruitvliegjes bestrijden

Foto: André Karwath, wikimedia

De zomer is een goeie periode voor fruitvliegjes en ze zien er, sterk vergroot, wel grappig uit. Maar er is niets grappigs aan als je keuken of fruitschaal vol met die vrolijke vliegertjes zit.

Menigeen vraagt zich af waar ze toch allemaal vandaan komen maar hoe je ze weer naar buiten krijgt is eigenlijk veel interessanter.

Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt doen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Een bijkomend voordeel is dat de tips werken voor de meeste insecten!

Tips om overlast van fruitvliegjes te beperken

  • De beestjes gaan af op hun reuk, als je huis lekker geurt naar fruit is dat een uitnodiging! Vermijd daarom schoonmaakmiddelen die naar fruit ruiken en gebruik in plaats daarvan sterk, kruidig ruikende geuren zoals bijvoorbeeld de geur van eucalyptus. Gebruik géén citroen daar houden ze juist van.
  • Voorkom dat etensrestjes blijven liggen op het fornuis, aanrecht of de grond.
  • Zorg ervoor dat het sponsje en de vaatdoek elke dag verschoond worden.
  • Kruidenpotjes in de keuken zijn een grote hulp. Aan basilicum hebben ze een broertje dood, net als aan kruidnagel, salie, dille en knoflook.
  • Als je toch basilicumolie gebruikt doe dan eens wat druppeltjes van de olie in de afvalbak.
  • Onze oma’s en opa’s deden het al: een oude krant gebruiken om groente- en fruitafval in de doen voor het de groene container in gaat. Dat helpt om de rottende geur tegen te gaan!
  • Tocht het huis lekker door. De vliegjes zijn gevoelig voor tocht.
  • Gebruik je een ventilator? Richt het op de fruitschaal en maak het op deze manier voor insecten onmogelijk om op het fruit te landen.

Fruitvliegjesval

Ze zijn dol op citroen, daar kun je een fruitvliegjesval mee maken. Nodig: een bakje, een citroen. Snijd een citroen in stukken. Knijp een stuk uit boven een bakje. Doe het stuk erbij.

Maak een klein sneetje in het deksel waardoor de vliegjes naar binnen kunnen. Doe het deksel op het bakje en plaats het bakje in de keuken. Succes gegarandeerd!

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden