IVN Natuurgids worden? Dat kan!

Foto: IVN Oost-Veluwezoom en IVN Arnhem

ARNHEM/VELP/RHEDEN/DIEREN – In januari 2021 starten beide afdelingen samen de Natuur Gidsen Opleiding (NGO). Dit is een landelijk erkende opleiding tot IVN-natuurgids.

De cursus is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in de prachtige natuur rondom Arnhem, Velp, Rheden en Dieren en daar als IVN-gids aan de slag willen gaan.

(Tekst gaat verder) onder de foto)

Cursus IVN Natuurgids - IVN Oost-Veluwezoom en IVN Arnhem

Een ervaring

Marieke vertelt over deze cursus. Zij volgde de opleiding een paar jaar geleden en is tegenwoordig natuurgids bij IVN Oost-Veluwezoom. “Het is mooi om tijdens een IVN wandeling mensen mee te nemen naar een bekend gebied en ze toch te verrassen door ze iets nieuws te laten zien.
Dat hoeft niet perse een edelhert te zijn, met de vondst van kleine dingen zoals een goudkever of een bepaalde plant kun je je publiek ook een mooi natuurmoment meegeven.”

Marieke is enthousiast over de natuurgidsenopleiding waar de deelnemers voldoende vaardigheden opdoen om natuuractiviteiten te begeleiden en te organiseren: “Ik wilde graag meer weten over de natuur in mijn eigen omgeving, daarnaast sprak de geschiedenis van ons gebied en de cultuurhistorie me erg aan. Nooit geweten dat het ommetje wat ik regelmatig loop, deels over een oud schapenpad gaat en langs de plek van een verdwenen schaapskooi. Naast alle kennis die we opdeden heb ik vooral beter leren kijken. Waar ik voorheen een berm met bloemetjes zag, zie ik nu een berm met bijvoorbeeld vijf soorten bloeiende planten. Door goed te leren kijken, zie je steeds meer nuances in dingen. Je leert ook waar je moet zoeken. Neem bijvoorbeeld een hagedis, op welk soort plekken verstopt die zich overdag?” 

Natuurgidsen vinden het leuk om andere mensen enthousiast te maken voor de natuur en het landschap in hun eigen omgeving. Marieke: “De opleiding is een serieuze studie, zonder dat het heel zwaar is. Vooral de combinatie tussen theorie en praktijk is heel leuk. Verder hebben we ook veel plezier beleefd en heb ik er vrienden aan over gehouden, met dezelfde belangstelling. Naast wandelingen met volwassenen, begeleid ik ook groepjes schoolkinderen. Die zijn altijd super enthousiast!”

(Tekst gaat verder) onder de foto)

Cursus IVN Natuurgids - IVN Oost-Veluwezoom en IVN Arnhem

Wat leer je en hoe word je begeleid?

Gedurende de opleiding verwerven de deelnemers een brede basiskennis van natuur, landschap en cultuurhistorie. Daarnaast leren deelnemers vooral hoe zij hun enthousiasme op diverse manieren kunnen overbrengen op anderen. Het gebied omvat de gemeenten Rheden, Rozendaal en Arnhem dus: bebouwd gebied, parken, landgoederen en kastelen, bos, hei, weilanden en uiterwaarden. Wat een rijkdom !

Natuurgids worden vraagt veel waarnemen met kijken, luisteren, ruiken en voelen. Werken met hoofd, hart en handen hoort daar bij. De opgedane informatie wordt thuis uitgewerkt en later gezamenlijk besproken. Ontdekken hoe de samenhang in de natuur tot stand komt en dat alles afhankelijk is van elkaar, is misschien wel het mooiste van de IVN Natuur Gidsen Opleiding.

Tijdens de opleiding wordt aan ieders individuele leerdoelen gewerkt in de vele verschillende opdrachten. Om deel te kunnen nemen worden geen specifieke vaardigheden gevraagd. Daar werken we juist aan. Een bepaalde vóóropleiding is niet nodig, iedereen die wil, kan leren en samenwerken, is welkom.

Praktisch

De cursus duurt van januari 2021 tot juli 2022. Deelnemers moeten rekenen op een belasting van 4 tot 6 uur per week. Die worden besteed aan zo’n 25 theorielessen (op maandagavond in gebouw De Klaproos, Korenbloemstraat 21 te Rheden) en 25 excursies (op zaterdagochtend). Daarnaast zijn er diverse vaste opdrachten in de loop van de tijd. Zowel individueel als binnen de eigen kleine (mentor-)groep. De kosten van de volledige opleiding bedragen € 300,-.

Kortom

Een veelzijdige en best intensieve opleiding voor wie als Natuurgids binnen en buiten het IVN aan de slag wil. We verwachten van gidsen dat ze ook na afloop actief mee blijven doen in één of meer werkgroepen van onze afdelingen. Er is plaats voor maximaal 30 gidsen in opleiding, waarbij zij die al lid zijn van IVN Oost-Veluwezoom of IVN Natuur-educatie Arnhem voorrang hebben.

Meer weten?

Voor informatie en aanmelding: [email protected] Of bel:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen