Lous stelt voor: De Dierenambulance

Ze staan paraat, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Ook op zondagen, feestdagen en in vakanties zijn ze in de weer om ervoor te zorgen dat de dieren krijgen wat ze nodig hebben. Alleen dankzij de inzet van een gedreven groep vrijwilligers kan de dierenambulance bestaan.

De dierenambulance is opgericht om zieke, gewonde en zwervende dieren te vervoeren naar een dierenarts of een opvangcentrum. De meeste dierenambulances bieden ook de mogelijkheid om dieren op verzoek van hun eigenaar naar een dierenarts te vervoeren. Bijvoorbeeld wanneer mensen slecht ter been zijn of om welke manier dan ook niet in staat zijn zelf hun huisdier te vervoeren.
Bijna 100 vrijwilligers
Oswin Geuskens is algemeen manager van Dierenthuis Arnhem en omstreken – gevestigd aan de Larensteinselaan 32 in Velp -, waar ook de dierenambulance van deze regio onder valt. Hij is hier als vrijwilliger begonnen en heeft zich opgewerkt tot manager, wat hij sinds zes jaar heel gedreven doet. Hij stuurt bijna 100 vrijwilligers aan. Ieder jaar wordt er een vrijwilliger van het jaar uitgeroepen bij zowel het Dierentehuis als de dierenambulance. 
Vrijwilliger van het Jaar 2013
Bart Roelofs (67) mag zich vrijwilliger van het jaar 2013 noemen. Sinds mei 2007 is hij een zeer gewaardeerd vrijwilliger van de dierenambulance. Bart is geboren in Angeren en in 1987 verhuisd naar Arnhem. Een kennis van Bart vertelde hem dat er een informatieavond gepland stond van de dierenambulance en daar is hij heen gegaan. Bart was meteen enthousiast en heeft zich in laten plannen bij een chauffeur. Twee dagen later mocht hij een keer mee rijden en drie maanden later reed hij al zelfstandig. 
v9m71cj5csfeea1n9h6u0gmr0
Oswin Geuskens (Foto: Dierentehuis Arnhem)
Opklapbed
“Bart is een rustige man en leuk in de omgang. Collega’s werken graag met hem” vertelt Oswin. “Bart kent iedereen en heeft op die manier een hoop lijntjes. Het is voor een non-profit organisatie heel fijn als hij bijvoorbeeld korting op winterbanden heeft kunnen regelen.” Dat Bart een zeer betrokken vrijwilliger is blijkt ook wel uit het feit dat zijn collega’s regelmatig grappen dat hij net zo goed een opklapbed op kantoor kan zetten. 
Efficiënt
Daarnaast werkt Bart heel efficiënt. “Bart is iemand die voordat zijn weekenddienst begint even belt naar de dienstdoende dierenarts om te checken of hij daadwerkelijk dienst heeft. Het komt namelijk nog weleens voor dat zijn dienst verschoven is en daar wil je niet achter komen als je met een dier in nood zit.” aldus Oswin. Bart is van plan om zich zeker nog de komende 3 jaar in te zetten voor de dierenambulance. Mocht het zo zijn dat hij niet meer op de ambulance zelf kan rijden dan zijn er nog genoeg andere taken. 
Chihuahua
Als medewerker van de dierenambulance maak je een hoop trieste dingen mee. Daar moet je tegen kunnen. Bart: “Eén van de dingen waar ik nog regelmatig aan denk, voornamelijk in de wintermaanden, is het volgende. Er lag ijs op het water en er waren kinderen aan het spelen met een hond. Zij gooiden sneeuwballen en de hond ging er achteraan. Iedereen had het ontzettend naar hun zin, maar helaas liep het tragisch af. De hond is door het ijs gezakt en er werd snel naar de meldkamer van de dierenambulance gebeld. Toen we de kleine Chihuahua onder het ijs vandaan hadden gehaald was het beestje al overleden.” 
pp9eaafv7ejcdsv4frbkq3apm
Bart Roelofs (foto: Rheden Nieuws)
39 dieren in twee kamers
Gelukkig kennen de vrijwilligers van de dierenambulances ook een hoop succesverhalen. ”Vijf jaar geleden hebben wij 28 katten en 11 honden in beslag genomen. Zij leefden met hun eigenaar in een 2-kamer appartement en werden erg slecht verzorgd. Oswin heeft er zelfs een bacterie opgelopen. Als we terugkijken naar de foto’s die op die dag zijn gemaakt worden we er weer misselijk van. Dat is natuurlijk een trieste zaak, maar nadat ons team met deze dieren aan de slag is gegaan werden zij allemaal gezond verklaard en hebben zij ook allemaal een nieuw baasje gekregen. Kijk, dan ben je als team ontzettend trots!” vertelt Bart.
Meer taken
Naast het werk op de ambulance zelf, heeft Bart nog een hoop andere taken. Zo brengt hij de ambulances van en naar de garages, regelt activiteiten op scholen, collecteert op braderieën en carnavalsoptochten en neemt rijtesten af van collega’s. Hij heeft zelf een certificaat gemaakt die hij geeft als een collega is geslaagd. Uiteraard is het aan de kersverse chauffeur om op taart te trakteren.
Vrijwilligers, maar niet vrijblijvend
Het Dierentehuis Arnhem en omstreken is altijd op zoek naar vrijwilligers. Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Er worden hoge eisen gesteld aan medewerkers. De dierenambulance werkt altijd en heeft daarom mensen nodig die ook nachtdiensten willen werken en op zon- en feestdagen. Daarnaast kan men in situaties terechtkomen die niet ongevaarlijk zijn. Voor alle informatie kunt u kijken op hun site; www.dierentehuisarnhem.nl 
Informatie  
Hopelijk heeft uzelf –voor uw (huis)dier of dat van een ander- in de toekomst geen dierenambulance nodig. Mocht dat wel het geval zijn dan kunt u bellen naar: 026 – 36 49 111. Als de dierenambulance ter plaatse is dan is het altijd handig als zij snel de eigenaar kunnen traceren. Een telefoonnummer aan de binnenkant van een evt. halsband zetten is een optie, maar beter is het als u het dier laat chippen.
 
Last but not least: Heb respect voor de dieren en hun hulpverleners!
j4dbp9ar5mz3mjpoo7nimdkxh
Altijd al eens afgevraagd wat er gebeurt achter de schermen van een bedrijf? Of hoe een gemiddelde werkdag er uit ziet? Of wat die leuke vrijwilliger bij u in de buurt nu eigenlijk voor werk verricht? Tip dan onze redactie en wie weet ziet u uw idee terug in deze rubriek. 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen