Torenhoge windmolens op of nabij de Beemd in Velp?

Foto: CC by MSVG via Foter.com

INGEZONDEN – De gemeente Rheden projecteert windmolens op of nabij bedrijventerrein de Beemd bij Velp. Dat vertelt de wethouder milieu & klimaat eind mei via youtube.

Rheden wil voldoende stroom opwekken in het kader van haar bod bij de Regionale Energie Strategie ofwel RES. Die ambitie vereist dat er vijf molens met een hoogte van 240 meter komen. Omwonenden hebben dit zelf uitgezocht en staan verbaasd. Dit formaat is meer dan twee keer zo hoog als de Domtoren. En vijf van die molens passen niet eens op de Beemd; hooguit verspreid in de Velperwaarden.

Bedrijventerrein de Beemd en omgeving zijn in de RES globaal aangeduid als regionaal zoekgebied voor een windpark en voor zonnepanelen. Sommige bewoners van Velp-Zuidoost hebben daar weet van, maar niemand is geïnformeerd over mogelijke consequenties van plaatsing van windmolens.

Het is waarschijnlijk dat windmolens het uitzicht, verblijf en woongemak in Velp-Zuidoost aanzienlijk beïnvloeden. Meer dan veertig bewoners in vijf straten in de woonwijk maken zich er dan ook grote zorgen over en zetten er veel vraagtekens bij. Er is veel onduidelijk over grenzen van het zoekgebied en mogelijke locatie van windmolens. Ook leven er vragen over de mogelijke overlast voor bewoners in de wijk, evenals voor bewoners van de drie woontorens aan de Aalscholversingel.

Verder zijn op locaties op, of bij, de Beemd vier hectare zonnevelden gedacht. Ook hiervoor is niet duidelijk aan welke locaties de gemeente concreet denkt.

Een aantal wijkbewoners stuurde daarom eind juli een brief met vragen aan het college van B&W van gemeente Rheden, met een afschrift aan de raadsleden. Behoud van leefbaarheid en aanzien van de woonomgeving zijn voor bewoners van Velp-Zuidoost een groot goed.

Men wil duidelijkheid over diverse aspecten, zoals slagschaduw, geluidshinder en horizoneffect door de rotorbladen. Woningwaardes kunnen dalen door nabijheid van hoge windmolens en de hinder die deze mogelijk veroorzaken. Ook al is een planschaderegeling van later orde, toch dient hiervoor nu al aandacht te zijn. Door werkzaamheden bij aanleg en plaatsing van grote windmolens worden landschap en bodem van de Beemd en mogelijk van de Velperwaarden sterk aangetast, zo vrezen bewoners.

Het plan voor weersafhankelijke stroomwinning op de Beemd is onderdeel van de Rhedense inbreng in het conceptbod van de energieregio Arnhem-Nijmegen. Deze grove raming van grootschalige opwek wordt rond 15 september door o.a. colleges van B&W vastgesteld en dan naar het Planbureau voor de Leefomgeving in Den Haag gestuurd. Voordien moet de gemeente Rheden de Velpse omwonenden van de Beemd nader informeren. Het hemd is nader dan de rok; ook voor bestuurders.

Ingezonden door: belangengroep Klimaatrobuust. Contact voor wijkbewoners:[email protected]

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen