Boek algemene begraafplaats Dieren gepresenteerd

Foto: Van goudakker naar dodenakker

DIEREN – In een klein gezelschap én op corona-afstand, werd zaterdagochtend 5 september 2020 het boek ‘Van goudakker naar dodenakker’ gepresenteerd. Dat gebeurde op de begraafplaats aan de Harderwijkerweg, het onderwerp van het boek.

Auteur Thomas Hilhorst overhandigde de eerste exemplaren aan Henk Godschalk van de begraafplaatsen in de gemeente Rheden, en aan Albert Lentink, president van de Buurtschap van Dieren. Aansluitend volgde in de Readshop Dieren een goed bezochte signeersessie, waar veel belangstellenden het boek aanschaften en het lieten signeren door Hilhorst.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Van goudakker naar dodenakker

‘Van goudakker naar dodenakker’ gaat over de historie van de begraafplaats die tegenwoordig ligt ingeklemd tussen de Zilverakker en de Harderwijkerweg. De begraafplaats is een rijksmonument waarover tot voor kort maar weinig informatie te vinden was. Dierenaar Hilhorst werd gevraagd historisch onderzoek te verrichten en dit aan het papier toe te vertrouwen.

Toen de laatste rustplaats in 1842 werd aangelegd, lag ze nog ver buiten de bebouwde kom, aan de ‘Goudakkers’. Nu ligt ze midden in een woonwijk. Er ligt een aantal bekende mensen begraven, zoals Paulus Daum, Jan Ligthart, de familie Kölling en Derk Jan Middelhoven, maar ook een oudere zus van Vincent van Gogh en sergeant Chris Meijer. Zij worden ook allemaal beschreven in het boek.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Van goudakker naar dodenakker

Naast hoofdstukken over onder andere de ontstaansgeschiedenis, grafsymboliek en uitbreidingen, is aandacht besteed voor begraven personen. Hilhorst: “Neem nu de periode rond het jaar 1900 in Dieren. Een gemeenschap waar de meesten elkaar kenden, met een duidelijk verschil tussen rijk en arm. De rijken lieten zich op centraal gelegen plaatsen begraven met hardstenen grafmonumenten op het graf. Bijvoorbeeld Indiëgangers die hun laatste jaren aan de Veluwezoom kwamen wonen of de notabelen van het dorp. Aan de randen van de begraafplaats kwamen de goedkopere graven. Daar zie je soms minder grafmonumenten en werden de minder bedeelden begraven.”

Het boek ‘Van goudakker tot dodenakker’ is te koop in de Readshop in Dieren. Het boek is uitgevoerd als hard cover, geheel full colour en telt 80 bladzijden. De winkelprijs is 17,50. Uitgave WMJP, ISBN: 978-90-808838-9-5.

Van goudakker naar dodenakker

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen