“Ik overleefde corona maar heb nog een lange weg te gaan”

Foto: Official U.S. Navy Imagery on Foter.com / CC BY

Dat we in maart 2020 in zo’n coronacrisis terecht zouden komen had waarschijnlijk niemand voorzien of kunnen voorstellen. En nu, bijna een jaar verder lijken we er nog voorlopig niet vanaf te zijn.

rheden.nieuws.nl nam een interview af met een coronaslachtoffer uit haar gemeente, die persoonlijk de gevolgen ondervond van het besmet zijn met het coronavirus en de ervaring voor haar en haar familie in deze periode.

We nemen u kort mee in het leven van Ingrid, (51 jaar) inwoonster gemeente Rheden, alleenstaande moeder van Lies (17 jaar).

De eerste ziekteverschijnselen van Ingrid deden zich eind oktober 2020 voor. Ze voelde zich vermoeid en had koorts. Ze werkte als administratief medewerkster  en omdat ze koorts had was ze verplicht door haar werkgever een test te laten doen. De test werd snel uitgevoerd en Ingrid is daarna thuisgebleven om het resultaat in quarantaine af te wachten.

“Ik had zelf, op dat moment, niet verwacht dat ik positief getest zou worden”. 

Had u door dat het corona kon zijn of dat het een ernstig was?

“Nee zeker niet, voordat ik koorts kreeg had ik last van erge buikklachten dus had zeker geen link gelegd met corona”.

Vervolgens werd Ingrid begin november 2020 opgenomen in het ziekenhuis. De eerste dagen lag ze op de corona-afdeling maar al snel werd ze overgebracht naar de Intensive Care van het Ziekenhuis. Ze had zuurstof nodig en werd in coma gebracht. Er was nog even tijd om haar dochter Lies van 17 jaar moed in te praten en haar te zeggen dat het goed zou komen.

Aan het bed mocht Lies met een familielid met enige regelmaat en de nodige maatregelen een bezoek brengen. Ingrid heeft geen herinneringen aan deze periode.

Hoelang heeft u in coma gelegen? Wat was uw ervaring bij het ontwaken?

“Ik heb 18 dagen in coma gelegen, ik weet daar niets meer van, ook het moment van ontwaken weet ik niet meer”. 

Wat was het directe vervolg?

“Nadat ik uit coma ben gekomen heb ik nog een paar dagen op de IC gelegen, vervolgens overgeplaatst naar de medium Care en daarna naar de Longafdeling”.

Hoe ging het met Lies in deze heftige tijd

Lies woont samen met haar moeder, toen haar moeder op maandag de uitslag kreeg van de test die ze zondag had afgenomen, werd zij zelf maandagochtend ook wakker met lichte koorts dus heeft zij toen direct ook een test aangevraagd. Op dinsdag is een test afgenomen en op woensdag kreeg ze de uitslag, Lies bleek positief en ging vervolgens ook in quarantaine.

Wat ging er door je heen toen je moeder ziek was?

“We hadden allemaal nooit verwacht dat ze zo hard achter uit zou gaan en al helemaal niet naar het ziekenhuis moest maar dat was op dat moment de enige optie dus dan moet je daar maar mee proberen om te gaan”.

Zag je de urgentie, en begreep je wat er aan de hand was?

“Zeker weten, want als een dokter zegt; je moet nu naar het ziekenhuis dan zegt hij dat met een reden! Ging er door me heen”.

Ik wist zeker wat er aan de hand was. Ik ben misschien nog jong, maar oud genoeg om te begrijpen wat er allemaal gebeurde.

Lies kon na de opname van haar moeder terecht bij haar familie voor onderdak, eten en zorg, zij wonen gelukkig niet ver weg. Lies heeft veel steun gekregen van familie en vrienden om haar heen.

Het is nu half januari 2021

Momenteel is Ingrid aan het revalideren in een revalidatiecentrum. Ze moest weer op nieuw leren lopen en werkt nu aan om haar spierkracht en conditie opnieuw op te bouwen.

De arts, heeft aangegeven rekening te houden met, dat elke dag in coma gelegen te hebben, voor een week revalidatie staat.

“We zijn er nog wel even ‘zoet’ mee, en moeten straks nog alles verwerken, maar we hebben hoop en het komt goed”, aldus Ingrid, Lies en alle betrokkenen.

Wij hopen vooral dat we de coronaperiode snel achter ons kunnen laten en weer zicht krijgen op een nieuw normaal.

(I.V.M. de privacy zijn de namen in dit bericht gewijzigd, de rest is naar waarheid ondervonden en beschreven) 

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen