In memoriam de heer Henk Hankel Velp

Foto: Familie Henk Hankel

VELP – Na een periode van afnemende gezondheid is op 13 januari in Velp de heer Henk Hankel overleden. Hij werd 80 jaar. Als oud-onderwijzer en voormalig bestuurslid van Oranjevereniging Velp voor Oranje was hij een bekende persoonlijkheid in het dorp.

Toen Hankel als jonge Friese schoolmeester in 1962 werd benoemd tot onderwijzer in Velp, werd hij al spoedig betrokken bij de organisatie van de Koninginnedagen en de Kermis. De directeur van zijn school was namelijk ook voorzitter van de Velpse Oranjevereniging. Gesteund door zijn (ook Friese) echtgenote werd hij als secretaris, vooral in de jaren 70 en 80, de steunpilaar waar Velp voor Oranje op bouwde.

Het waren de jaren waarin de animo voor de Oranjevereniging afnam en bestuursleden snel kwamen en ook snel gingen. Maar Henk Hankel bleef!
Ook de drie kinderen uit het gezin werden ingezet bij vaders vrijwilligerswerk voor de Oranjevereniging. Ze stopten krijtjes in zakjes voor het Straattekenen, nietten programmaboekjes en deelden gratis toegangskaartjes uit voor de Kermis. Toen Henk Hankel vervolgens ook de taak van de penningmeester op zich nam, toen dreef Velp voor Oranje eigenlijk op het gezin Hankel.

Koningsdag
‘Zijn vriendelijke persoonlijkheid, zijn bevlogen inzet en zijn bekendheid als geliefd onderwijzer, werkten aanstekelijk’, zegt huidig voorzitter Gety Hengeveld. ‘Hij zocht en vond nieuwe bestuursleden en vond een voorzitter met een groot netwerk: Hans Driessen, de toenmalig secretaris van de Geërfden van Velp. Je zou kunnen zeggen dat Henk Hankel de Oranjevereniging en daarmee de Kermis en Koningsdag toen heeft gered’, concludeert Hengeveld, ‘en daar is het bestuur van Velp voor Oranje hem bijzonder dankbaar voor.’ Koningsdag in Velp is sinds kort zelfs officieel erkend als Immaterieel Erfgoed.

Velpse Harmonie
Maar niet alleen de Velpse Oranjevereniging profiteerde van de vrijwillige inzet van Henk Hankel. Ook de Velpse Harmonie (tegenwoordig Harmonie Unisono) was blij dat Henk Hankel in 1962 lid werd van hun vereniging. Niet alleen als muzikant (hij vierde hier zijn 70-jarig jubileum als lid van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie), maar ook als bestuurslid en later als vrijwilliger in diverse commissie was hij actief.

Gety Hengeveld: ‘Het bestuur van Velp voor Oranje, zal zich Henk Hankel blijven herinneren als een trouw, bescheiden, vriendelijk en opgewekt bestuurslid dat zich blijmoedig en vol overgave inzette voor de Velpse Oranjevereniging en voor de Velpse gemeenschap.’

Waardering

Henk Hankel werd door Koningin Beatrix vereerd met een Koninklijke Onderscheiding bij zijn 25-jarig jubileum als bestuurslid van Velp voor Oranje en als lid van de Velpse Harmonie. Velp voor Oranje liet voor die gelegenheid een speciale zilveren speld maken.

Bij zijn 40-jarig bestuurs-jubileum werd in die speld een diamantje geplaatst. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen verraste hem toen met een erepenning.In 2007 werd Henk benoemd tot Ere-bestuurslid van Stichting Velp voor Oranje.

En last but not least werd hij in 2011 benoemd tot Drager van het Grootkruis in de Orde van het Velpse Narrenrijk vanwege zijn verdiensten voor de Velpse gemeenschap.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen