Plaatsing windmolens nog niet uitgesloten, ondanks de wespendief

Foto: berniedup on Foter.com CC BY-SA

COLUMN- In veel media verschijnen nu ineens berichten over uitstel van de plannen voor plaatsing van windmolens in de gemeente Rheden. “Rheden sluit plaatsing windmolens niet uit, ondanks de wespendief” is de kop in de Gelderlander. Uitstel van executie dus.

Je zou verwachten dat de kop in De Gelderlander was geweest ”Wethouder Klomberg neemt bezwaren van natuurorganisaties, landgoederen en bewoners serieus en stopt per direct de plannen voor windmolens in de gemeente. Ik vind de gezondheid van onze bewoners belangrijk!

Nee helaas, wat de wethouder bedoeld te zeggen is: ik heb nu een tegenvaller maar zet de plannen hoe dan ook door. Dan maar met vertraging, extra onderzoek en ontevreden burgers. Er moet nu onderzocht worden of de wespendief wel in het gebied voorkomt. Er is geen onderzoek nodig. Zie www.waarneming.nl. Nog voor dit item “hot” was.

Deze en andere beschermde soorten zoals de zwarte specht en roodborsttapuit komen daar, (maar ook in Doesburg, Leuvenheim en Brummen) regelmatig voor. Waarschijnlijk in de toekomst vaker, door het bijzondere karakter van het gebied met veel voedsel in de vorm van insecten. Interessanter dan grote groepen ganzen zou ik zeggen.

Maar wie zal dat onderzoek gaan uitvoeren? Abe Veenstra of een van zijn bekenden? Die zag tot voor kort geen enkel bezwaar om de plannen aan de Broekdijk te verwezenlijken (weliswaar een ander vakgebied, maar toch). Die zullen ook wel geen wespendief zien.

Gelukkig is Rheden niet alleen de wethouder en zijn klimaat team. Rheden zijn de ondernemers, de raadsleden maar vooral de bewoners. Die krijgen nu wat meer tijd om bv. alternatieven aan te dragen zoals aardwarmte en zoals genoemd door Magda Rook (GPR Burgerbelangen) waterkracht. Magda bedankt, een geweldig idee. Lage impact op de omgeving, geen subsidies naar het buitenland, 24/7 energie en geproduceerd in de regio. Daar zijn mijn kinderen wel blij mee.

Mogelijk dus een alternatief en het onderzoeken meer dan waard. Beter dan het onzinnige onderzoek naar de wespendief. Daar weten we de uitkomst al van. Een ander bijkomend voordeel is dat de gemeenteraadsverkiezingen dichterbij komen door dit uitstel. Daar kunnen we de besluitvorming nog beïnvloeden. De D66 wethouder op andere gedachten te brengen lukt niet. Ik vermoed dat hij beloftes aan investeerders heeft gedaan en die moet hij nakomen. Sorry, ik kan niets anders constateren.

Advies: Bewoners en raadsleden. Nu een schepje erbij in het verzet en met andere creatieve alternatieven komen. Nog meer de petitie tekenen en het voorbeeld van Magda Rook volgen. Kom met alternatieven. Als aanvulling op de waterkracht zeg ik nogmaals zonnepanelen als geluidsscherm langs de A348.

Ingezonden door: T.G.N. de Molen

Noot van de redactie: Rheden.nieuws.nl geeft bewoners, voor- en tegenstanders, van een probleem/visie de gelegenheid een ingezonden brief te sturen om ruimte- en aandacht te krijgen van een breed publiek. Zij nemen hierbij zelf geen standpunt in. 

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen