Nieuwe gebrandschilderde ramen R.K. kerk in Emmastraat Velp

Foto:

VELP – In een tijd waarin kerkgenootschappen het zwaar hebben is het eigenlijk een klein wonder dat een eeuwenoude traditie wordt voortgezet. Al vanaf de middeleeuwen worden vooral de Rooms katholieke kerken verfraaid met mooie gebrandschilderde glas-in-lood ramen.

De R.K. Onze Lieve Vrouw Visitatiekerk in de Emmastraat in Velp laat vrijdag 26 februari 2021 (met uitloop naar zaterdag) drie door glaskunstenaar Theo Verbaal vervaardigde ramen plaatsen. Theo Verbaal ontwierp al eerder 3 ramen voor deze kerk, zodat er nu 6 ramen van zijn hand te zien zijn.

De 3 nieuwe ramen worden geplaatst in de doopkapel, tevens gedachteniskapel voor de overledenen. Ze staan symbool voor drie momenten in het leven: de geboorte en doop, het vormsel, verbeeld door de Heilige Geest en de dood en verrijzenis. In de gedachteniskapel hangen de doopschelpjes van de dopelingen en de kruisjes van de overledenen.

Alle drie de ramen zijn weer gesponsord door parochianen; het gaat daarbij vooral om de materiaalkosten. Theo Verbaal wilde alleen de materiaalkosten vergoed krijgen terwijl de firma van der Staaij uit Oosterbeek ze belangeloos plaatst.

Hoewel de Velpse parochiegemeenschap, onderdeel van de grote Eusebiusparochie, ook flink te leiden heeft onder het coronavirus en het daardoor beperkte kerkbezoek, is het een vitale gemeenschap. Vele vrijwilligers vervullen er een taak. Eén van hen is Gerhard Siemelink. Gerhard, bekend sigarenhandelaar In Velp, is onder andere koster bij uitvaarten, de door-de-weekse viering en ook nog eens regelmatig op zondag. Janny, zijn vrouw, zit regelmatig op het secretariaat en verzorgt een deel van de financiën. Zij zijn  één van de sponsors van een raam. Hun  motivatie:

“Er is ons veel aan gelegen de mooi gerestaureerde kerk met deze ramen verder te verfraaien. Vandaar deze sponsoring, niet alleen aan de zijlijn roepen hoe het moet, maar daadwerkelijk  een steentje (euro’s) bijdragen“.

De ramen zijn vanaf zondag te bewonderen.

Op een later moment, als de geloofsgemeenschap weer op volle sterkte bij elkaar mag komen, zullen deze ramen feestelijk ingezegend worden door pastoor Tuan.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen