Genoeg is genoeg wethouder Klomberg!

Foto: omwonenden Broekdijk Spankeren

DE STEEG – Roelof Meijer van Rheden Rationeel mocht maandag 8 februari anderhalf uur meedenken met wethouder Klomberg over het beleidskader Energie en landschap van de gemeente Rheden.

Voor die vergadering waren verschillende bewonersgroeperingen uitgenodigd die zich bezighouden met de energietransitie.

De wethouder en zijn ambtenaar vinden, dat er in een beleidskader geen concreet meetbare kaders horen te staan. De wethouder wil voorkomen dat het beleidskader een belemmering vormt voor zon en wind. Linksom of rechtsom, de zonnevelden en windmolens moeten er komen. Hij liet zich daarbij ontvallen, dat als we nu niets doen, er over 30 jaar helemaal geen natuur en landschap meer bestaat om te beschermen.

Wat in al deze discussies niet aan de orde mag komen is, dat er helemaal geen zon en wind in Rheden geplaatst moet worden. “Nee” zeggen mag niet. Het is een opgave van het Rijk waaraan voldaan moet worden. In zijn totaliteit moeten alle gemeentes in Nederland 35 TeraWattuur met zon en wind opbrengen.

Inmiddels is duidelijk dat die doelstelling nagenoeg is bereikt. De ongekroonde cijferkoning van de energietransitie, Martien Visser, heeft dit uitgerekend. Luister naar zijn verhaal op 6 februari bij Studio Energie op Soundcloud. Dit goede nieuws vertelde ik tijdens de vergadering. De wethouder reageerde niet verheugd en betwijfelde of het waar was. Maar de cijfers zijn keihard en niet te ontkennen. Het argument “Het moet van Den Haag” is van tafel. Gelukkig, laten we blij zijn! Méér is niet nodig aldus Visser: “Als het waait en de zon schijnt, komt de stroom onze oren uit”.

Dus gemeente, stel in het beleidskader dat ons buitengebied verboden toegang is voor zonnevelden en windmolens. Wel zo helder. Laten we zoeken naar oplossingen die wel helpen tegen de klimaatopwarming.

Roelof Meijer, Rheden Rationeel.

Eerder publiceerde Rheden Rationeel een factsheet over de grootschalige opwekking van energie in gemeente Rheden en daar buiten. Wethouder Klomberg gaf daar onderstaande reactie op:

Naast algemeenheden over waarom er iets moeten gebeuren tegen de klimaatcrisis, is zijn enige inhoudelijk reactie deze: “Op dit moment zijn het plaatsen van windturbines en zonnevelden de enige beproefde methodes die direct kunnen worden ingezet om onze energie opwek te verduurzamen en daarom een reden om daar nu invulling aan te geven.”

Hiermee worden de vele feiten in de factsheet genegeerd. De wethouder blijft steken in datgene wat hij tijdens de inwonersbijeenkomst een jaar geleden heeft verteld.  De afgelopen tijd zijn er zoveel nadelen van zon en wind in de publiciteit gekomen. Hij lijkt daar niets van op te steken en geeft blijk van een tunnelvisie. Hij verengt de discussie tot “welles nietes”.

Tot slot nog een citaat uit zijn reactie: “Wij zijn het verplicht aan onszelf en aan onze medewereldburgers om er alles aan te doen de uitstoot in zijn geheel naar beneden te brengen, ook in Rheden.”  Daar zijn we het mee eens, maar tunnelvisie en luchtfietserij gaan ons daarbij niet helpen.

Nu bereiken ons ook nog berichten dat het vorige week gestarte onderzoek naar grootschalige opwekking van alternatieve energiebronnen met behulp van Rheden Spreekt niet het onderzoek blijkt waar je aan mee moet doen.

Yes, we mogen ons zegje gaan doen over grootschalige opwek in de gemeente Rheden.

Dit kan middels de enquête ‘Rheden spreekt’. Ik ben vol enthousiasme begonnen. Na een kwartier tikken ben ik op de helft. Ik merkt dat er nog veel toe te voegen valt aan de enquête. Natuurwaarden en gezondheid komen namelijk helemaal niet terug in deze enquête. Het gaat alleen maar over grootschalige opwek, lees windmolens en zonnevelden. Halverwege de enquête ben ik gestopt. Dan komt namelijk de vraag waar ik windmolens wil? In De Beemd, de Havikenwaard of op de Broekdijk? En als ik hier geen antwoord op heb mag ik nog een vakje aankruisen dat de raadsleden wel de keus voor mij gaan maken.

Nu snap ik waarom de enquête heet ‘Rheden Spreekt’. Want de gemeente Rheden spreekt en niet ik de burger die dacht eindelijk zijn mening te kunnen en mogen geven omtrent dit ingewikkelde onderwerp!

Beste gemeente Rheden kijk eens verder dan alleen maar windmolens en grote zonnevelden. Dat heeft de RES in ieder geval al wel gedaan door de windmolens in Spankeren al niet meer mee te nemen. Grootschalige opwek past niet in onze groene gemeente zo dicht tegen de Veluwe aan. Laten we eerst eens met z’n allen gaan besparen op energieverbruik, daar waar kan isoleren en zonnepanelen op daken. Maak bijvoorbeeld gebruik van de IJssel en besef dat de vele bomen en agrarische gronden in de gemeente Rheden veel COopnemen. Rheden doet het helemaal niet zo slecht als het gaat om natuur en klimaat!

Ingezonden door: Anita Werkman, Spankeren

Noot van de redactie: Rheden.nieuws.nl geeft bewoners, voor- en tegenstanders, van een probleem/visie de gelegenheid een ingezonden brief te sturen om ruimte- en aandacht te krijgen van een breed publiek. Zij nemen hierbij zelf geen standpunt in. 

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen