Verhalenreeks GO! Gezond Onderweg deel 1

Foto: Groente-Beeldbank

RHEDEN – Vorig jaar is in gemeente Rheden het project begonnen onder de noemer GO! – Gezond Onderweg! Bij GO! worden kinderen en jongeren (0-19 jaar) geholpen met overgewicht en obesitas om gezonder te leven. Zij krijgen twee jaar lang begeleiding van een kindergezondheidscoach.

Die werkt samen met alle betrokken zorgverleners in de wijk, zoals de huisarts of kinderarts. Ook kan de coach extra hulp inschakelen van bijvoorbeeld een diëtiste of psycholoog. Zo proberen ze het kind in brede zin te helpen, om een beter effect te behalen. Inmiddels doen er ruim 30 kinderen mee aan het programma.

Om meer kinderen en gezinnen te bereiken en te helpen, zijn ze begonnen met het schrijven van een verhalenreeks waarbij elke twee maanden een betrokkene bij GO! een verhaal deelt. Het eerste verhaal komt van een kinderarts.

Verhalenreeks GO!. Met deze keer M. Koenders, jeugdarts GGD Gelderland-Midden

Niet alleen bij volwassenen, maar ook onder kinderen en jongeren komt veel overgewicht en obesitas voor. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.

Project GO! is een programma om kinderen, jongeren (en hun ouders) te begeleiden naar een gezonde leefstijl. Ze krijgen antwoord op vragen als: Wat is gezonde voeding? Hoe kan ik voldoende bewegen? Welke sport past er bij mij?
Ze krijgen begeleiding van een kindergezondheidscoach, maar ook zo nodig van bijvoorbeeld een fysiotherapeut, diëtist, psycholoog, kinderarts en/of de Jeugdgezondheidszorg.

Als arts bij de Jeugdgezondheidszorg ben ik betrokken bij Project GO! sinds de start in de gemeente Rheden. In meerdere andere gemeenten was het programma al bekend en succesvol gebleken. De Jeugdgezondheidszorg heeft een grote rol in het signaleren van overgewicht en obesitas. Ook ga ik als jeugdarts in gesprek met kind en ouders over de gezondheidsrisico’s en de mogelijkheden die er zijn voor eventuele begeleiding. Ik breng daarnaast in kaart of er medische redenen zijn die bijdragen aan obesitas. Soms is er namelijk een lichamelijke reden waar een behandeling voor nodig is. Uiteraard blijft ook in dit geval een gezonde leefstijl belangrijk.

Vooral in deze tijd van corona spreek ik veel kinderen en jongeren die het moeilijk vinden om ritme te houden; ritme met slapen, met het eetpatroon, met bewegen. Ik merk dat dit invloed kan hebben op hoe zij in hun vel zitten, en ook op het gewicht. Soms kunnen kleine aanpassingen al veel veranderen. Bijvoorbeeld elke dag even naar buiten gaan; een rondje wandelen of fietsen. Aan ouders wil ik de tip geven om kinderen te betrekken bij het koken. Kies bijvoorbeeld samen een gezond recept uit en ga dit samen maken. Het kan gezellig zijn en geeft kinderen inzicht in gezonde voeding.

Ik vind het vooral erg belangrijk dat er bij GO! gekeken wordt naar wat er bij een kind past. Niet iedereen is hetzelfde, dus er moet goed naar het individuele kind gekeken worden. Dat leidt tot de gezondste resultaten.

Meer weten over GO!….. kijk dan op https://go-nl.nl/

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen