Zorgen over wind- en zonne-energie op Biljoen, Overhagen, Beemd-Velperwaarden

Foto: rheden.nieuws.nl

INGEZONDEN – Ongeveer 900 personen hebben de petitie over wind- en zonne-energie op Biljoen, Overhagen, Beemd-Velperwaarden ondertekend (>85% uit Velp). Uit de vele reacties blijkt dat men vaak helemaal niet tegen deze vormen van energie is.

Maar men wil dit niet op de voorgestelde locaties, omdat het de leefbaarheid en kwaliteit van het landschap en de natuur aantast. Er zijn toch echt andere locaties in de RESregio te bedenken waar de impact minder groot is.

Op 26 mei spreekt de gemeenteraad hierover. Er zijn maar liefst 88 zienswijzen ingediend op de beleidskaders die de gemeente heeft opgesteld om zon/wind mogelijk te maken. Helaas is er vrijwel niets met deze zienswijzen gedaan. De wethouder heeft het schip op (ram)koers gezet en blijft zo doorvaren.

Wel geeft hij aan dat hij het zelf ook niet meer zo goed weet. Er zullen namelijk integrale gebiedsvisies opgesteld worden opgesteld op het vlak van natuur, landbouw, cultuurhistorie en grootschalige opwek. “Wij gaan dit doen in samenspraak met grondeigenaren, agrariërs, ondernemers en omwonenden.” Daar zijn we in Velp blij mee, maar het is wel heel erg eigenaardig dat de wethouder niet zo goed weet welke kwaliteiten hij in huis heeft op Biljoen, Overhagen, De Beemd-Velperwaarden. Wij weten natuurlijk al lang dat deze locaties bijzonder zijn. De Velperwaarden is zelfs Natura2000, wat wil je nog meer?

Zorgelijk is dat de leefbaarheid blijkbaar helemaal niet belangrijk is voor het college, want men houdt zich aan de wettelijke bepalingen. Andere gemeenten passen de normen aan! Rheden niet. Dat betekent dat Velp zuidoost en misschien ook wel Velp noord, Rheden, kasteel Biljoen, (locatie naast Verbindingsweg staat nu echt op de kaart voor windturbines) en Lathum geluidshinder en slagschaduw gaan krijgen.

In veel landen om ons heen zijn strengere normen opgesteld (zij weten ook beter wat de problemen zijn omdat ze al veel langer windenergie opwekken). Ook de WHO hanteert strengere normen. Maar de gemeente laat alles aan de markt over: verwacht u problemen ….overleg met degene die uw rust verstoort….gaat u verder maar lekker slapen en doe overdag de gordijnen dicht als u last hebt van slagschaduw.

We hopen dat de gemeenteraad de zorgen van bewoners over hun leefbaarheid, over natuur en landschap serieus neemt en de beleidskaders bijstelt. We wensen de raad energie en wijsheid toe om dit schip bij te sturen en op de juiste koers te zetten.

Ingezonden door: [email protected]

(http://www.petities.com/windmolens_eo_zonnevelden_in_velpzo)

Noot van de redactie: Rheden.nieuws.nl geeft bewoners, voor- en tegenstanders, van een probleem/visie de gelegenheid een ingezonden brief te sturen om ruimte- en aandacht te krijgen van een breed publiek. Zij nemen hierbij zelf geen standpunt in.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen