Gemeente Rheden hoopt op voldoende steun van het Rijk

Foto: rheden.nieuws.nl

GEMEENTE RHEDEN – Het verwachte jaarresultaat 2021 van de gemeente Rheden bedraagt op dit moment € 800.000 nadelig. Dat is ten opzichte van de begroting een vermindering van € 2,4 miljoen.

Het college van B&W verwacht echter door extra middelen van het Rijk het jaar toch met een positief saldo te kunnen afsluiten.

Dat blijkt uit de zomerrapportage 2021 waarover de gemeenteraad van Rheden op 29 juni vergadert. Met deze rapportage geeft het college van B&W inzicht in de beleidsmatige afwijkingen op de begroting en een prognose van het te verwachten financiële resultaat in de jaarrekening 2021.

De bijstelling van het begrotingssaldo komt vooral doordat rekening wordt gehouden met hogere lasten voor Huishoudelijke verzorging (€ 1 miljoen), Wmo (€ 300.000) en Jeugd (€ 600.000). Daar staat tegenover dat er nog geen rekening is gehouden met extra middelen die het Rijk aan gemeenten zal verstrekken voor uitvoering van de jeugdzorg.

Op dit moment is nog onduidelijk hoeveel extra geld het Rijk exact ter beschikking zal stellen. De gemeente verwacht dat het extra geld voldoende zal zijn om het tekort over 2021 op te kunnen vangen. Dit is de reden dat de gemeente nu nog geen aanvullende maatregelen gaat nemen. Wanneer wel inzicht is in de toezegde informatie zal het college de situatie opnieuw beoordelen.

Wethouder Dorus Klomberg: “Als gemeente krijgen we steeds meer taken overgedragen van het Rijk, zoals de Jeugdzorg en de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De financiële bijdragen die wij daarvoor van het Rijk krijgen zijn onvoldoende, waardoor de tekorten oplopen. Alle gemeenten in Nederland hebben te maken met dit probleem.

Deze week heeft het Rijk besloten om voor de komende jaren extra geld beschikbaar te stellen. Hoeveel dat is, weet ik nog niet, maar ik verwacht dat dit snel duidelijk wordt.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen