Schuldhulpmaatje bestaat 5 jaar in Rheden en Rozendaal

Foto: Merel Zuijderwijk

GEMEENTE RHEDEN/ROZENDAAL -De vrijwilligersorganisatie Schuldhulpmaatje bestaat alweer 5 jaar binnen de gemeentes Rheden en Rozendaal. Deze organisatie is er voor mensen die in de schulden zitten. De zogeheten schuldhulpmaatjes helpen mensen onder andere met het ordenen van hun administratie en alle incasso’s op een rijtje krijgen.

Zo kunnen mensen die schuldproblemen hebben er weer bovenop komen en voortaan zelfstandig hun boekhouding doen.

Jubileum

“Het vieren van ons 5-jarig bestaan voelt raar, omdat het helemaal niet positief is dat wij nog bestaan”, vertelt voormalig voorzitter Ger van der Lubbe. Hij gaf kortgeleden het stokje over aan Albert Jansen. Beide heren benoemen dat ze liever niet meer zouden bestaan omdat dit zou betekenen dat hun hulp niet meer nodig zou zijn. Desondanks zijn ze blij dat zij samen met alle andere bestuursleden en de maatjes mensen met schulden kunnen helpen middels deze organisatie.

Veel mensen hebben schulden

“Schuldhulpmaatje is door heel Nederland en dus ook in Rheden en Rozendaal ontzettend belangrijk”, zegt Jansen. 1/5de van de Nederlandse huishoudens in Nederland heeft schulden, dat komt neer om 4000 huishoudens alleen al de gemeente Rheden.

“Sommige mensen kunnen zichzelf uit de schulden helpen, maar een groot aantal mensen is hier niet toe instaat. Er ligt een te grote druk op de gemeente waardoor ambtenaren niet genoeg tijd hebben om al deze mensen te helpen.” In dit geval kunnen mensen terecht bij Schuldhulpmaatje. Zij werken ook samen met de gemeente en helpen mensen met het duidelijk op een rijtje zetten van al hun schulden zodat ze via de gemeente bijvoorbeeld in de schuldsanering terecht kunnen komen.

Mentale impact

Naast dat Schuldhulpmaatje mensen kan helpen met hun leven weer op de rit krijgen wil de organisatie mensen ook een netwerk geven. “Bij schulden komt vaak schaamte kijken, maar het is juist zo belangrijk dat mensen naar ons toe komen”, zegt Van der Lubbe. Hij vertelt dat de organisatie twee jaar geleden een dag had georganiseerd waarop mensen met schulden elkaar konden ontmoeten en konden praten over hun problemen. “Schulden kunnen impact hebben op je hele leven. Voor een betere situatie op thuis, op werk of op school is het belangrijk dat de druk van schulden er niet meer zijn”, vertelt Jansen.

Maatjes

De organisatie heeft momenteel 10 tot 15 maatjes en 30 tot 40 mensen hulpvragers die in een traject terecht zijn gekomen. “We kunnen altijd meer maatjes gebruiken”, vertelt Van der Lubbe. Maatjes hebben geen achtergrond nodig in financiën. “Het is eigenlijk vooral belangrijk dat je goed met mensen om kunt gaan”, laat Van der Lubbe weten. “Wanneer mensen zich aanmelden krijgen ze vanuit Schuldhulpmaatje een cursus waarin ze leren om hulpvragers te helpen.

Hulpvragers

Mensen die hulp nodig hebben kunnen ook altijd terecht bij Schuldhulpmaatje. “Ons ideaal is om mensen in een zo vroeg mogelijk stadium al te kunnen helpen”, vertelt Jansen. Ook mensen schulden die nog niet super hoog oplopen kunnen dus bij de organisatie terecht.

De coronacrisis heeft er nog niet voor gezorgd dat het aantal hulpvragers omhoog is geschoten, maar Jansen en Van der Lubbe zijn bang dat er, wanneer een groot aantal overheidssubsidies wegvalt, veel mensen alsnog schulden zullen krijgen. Ze hopen dat mensen dan naar Schuldhulpmaatje komen om weer uit deze schulden geholpen te kunnen worden.

Uitbreiding

Schuldhulpmaatje in Rheden en Rozendaal is de afgelopen 5 jaar bezig geweest met organisatorisch helemaal op de rit komen als bedrijf. Onder leiding van voormalig voorzitter Van der Lubbe is dit onderhand gelukt. De organisatie wil nu met de nieuwe voorzitter Jansen gaan uitbreiden. “We zijn op zoek naar ondernemers in de gemeente Rheden waarmee we een samenwerking kunnen starten”, vertelt Jansen. Hij hoopt dat Schuldhulpmaatje en andere ondernemingen elkaar zo kunnen helpen. Op die manier kan Schuldhulpmaatje meer maatjes opleiden en kunnen er zo weer meer mensen geholpen worden.  “Mensen uit de schulden helpen is immers iets waar de hele samenleving baat bij heeft”, aldus Jansen.

Meer informatie:

(Geef even in de mail aan of je hulp nodig hebt of geïnteresseerd bent om schuldhulpmaatje te worden)

(Door: Merel Zuijderwijk)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen