Veteranen krijgen bezoek van burgemeester en wethouders gemeente Rheden

DESTEEG – Om 08.30 uur verzamelden zes legervoertuigen voor het gemeentehuis.  Na een korte briefing en verdeling wie wat waar, van de te rijden route en de bezoeken, was er een moment voor een groepsfoto van rijders, wethouders en de burgemeester voor het gemeentehuis.

Hierna vertrokken zij, ieder een dorp voor zich. De burgemeester bezocht als eerste om 09.15 uur Rhederhof aan de Worth Rhedenseweg in Rheden waar vier Veteranen in het zonnetje werden gezet. Zij ontvingen een schildje met een QR-code. Wanneer deze geopend werd op een smartphone of tablet, via Spotify,  kreeg de toehoorder het lied Soldier on van Di-rect te horen. De Burgemeester nam ruim de tijd om even met de  veteranen in gesprek te gaan, na 20 minuten vertrok men naar de volgende locatie.

Het Lorentzhuis aan de Rijnstraat in Velp was nu aan de buurt. Daar werden burgemeester Carol van Eert en wethouder Gea Hofstede ontvangen om 10.00 uur in de recreatiezaal waar meerdere veteranen aanwezig waren ook hier ontving ieder een schildje. Na een kop koffie en wat lekkers en diverse gesprekken vertrok de stoet weer naar Dieren waar enkele veteranen thuis werden verrast.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

De Veteranendag is een eerbetoon aan de Nederlandse veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet of nog steeds inzetten voor de vrede. Voorgaande jaren werd er altijd een bijeenkomst georganiseerd in het gemeentehuis in De Steeg, maar wegens de Corona-maatregelen kan dit voor het 2e jaar op rij niet doorgaan.

280 Veteranen

De gemeente Rheden kent bijna 280 (gewezen) veteranen; waarvan een aantal nog in actieve dienst. De veteranen zijn rechtstreeks betrokken geweest bij oorlogshandelingen of vredesmissies. Niet alleen in de Tweede Wereldoorlog, Korea en Indië maar ook in Libanon, Cambodja, het voormalig Joegoslavië, Irak of Afghanistan en Nieuw Guinea. Alle geregistreerde veteranen bij het Nederlands Veteraneninstituut van de gemeente Rheden kunnen deze dag iemand aan de deur verwachten.

Nederlandse Veteranendag

De Nederlandse Veteranendag is sinds 2005 jaarlijks rond de geboortedag van Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden. In 2006 heeft de ministerraad besloten de Nederlandse Veteranendag tot nationaal evenement uit te roepen. Nederland telt ruim 125.000 veteranen: van Tweede Wereldoorlogveteranen tot en met militairen die zijn ingezet bij de vredesmissies van nu.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden