Plastic Peukmeuk Challenge ook in Velp – zaterdag 10 juli

Foto: Plastic Peukmeuk Challenge

VELP – Op zaterdag 10 juli is ook in Velp de afsluitende actie van Plastic PeukMeuk Challenge 2021. Lokale zwerfafvalgroepen rapen sigarettenpeuken op circa 60 plaatsen in Nederland en registreren de opbrengst.

Ook een dorp als Velp kent beruchte ´peukenplekken´. Daarom gaan de Peukeraars op 10 juli aan de slag. Zij zijn herkenbaar aan t-shirts met het PPC logo.

Vanaf 10.00 uur zijn deze peukenrapers achtereenvolgens actief bij:

  • de twee ingangen van Astrum College//ROC A12, Gruttostraat
  • de ingang van sporthal de Dumpel, Gruttostraat
  • winkelcentrum Churchillplein – daar is om 11.30 uur een persmoment.
  • (als er tijd over is) ingang Ziekenhuis Rijnstate Velp.

In gesprek met roker bieden de Peukeraars een stub aan. Dit is een afsluitbaar buisje, waarin met na het roken peuken veilig, vuurvast en schoon kan meenemen. Een zakasbuis, zogezegd. Het aantal peuken per plek in Velp wordt geteld en doorgegeven aan de eigenaar en/of gebruiker van de locaties, en aan de middenstander/winkeliers op het Churchillplein. Het eindtotaal van de Velps locaties wordt geteld bij het landelijke totaal van de actie.

Sinds 10 juni wordt in een speciale Plastic PeukMeuk-challenge in de app Litterati het aantal geraapte peuken gemeten. Deelnemers door het hele land leggen gevonden peuken vast. Op 28 juni stond de teller op ruim 117.000. Na 15.00 uur communiceert het collectief het dag- en maandtotaal van de actiemaand en van alle plaatsen via een persbericht. In het hoofdevent in Amsterdam wordt dit aantal met de minister van milieu en met de pers gedeeld. GoClean De Liemers stelt na afloop een uitgebreid rapport op.

Plastic PeukMeuk Challenge 2021 is een actie op circa 60 plaatsen door het hele land (zie kaart + contactgegevens door Plastic Peuken Collectief

Peuken van filtersigaretten zijn een van de grootste bronnen van bodemvervuiling met plastic. Het acrylacetaat van de filters breekt langzaam af tot microplastics. Deze verteren echter nooit compleet, maar blijven rondzwerven in de bodem, grondwater en oppervlaktewater. Ook bevatten sigarettenfilters een cocktail van toxische stoffen die langs dezelfde weg in het milieu belanden.

Het Plastic Peuken Collectief streeft naar een verbod op de plastic sigarettenfilter. De landelijke actie Plastic PeukMeuk Challenge zet de campagne richting overheid kracht bij.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen