Fort Pannerden op Werelderfgoedlijst

Foto: Gemeente Lingewaard.

REGIO – Fort Pannerden maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op 26 juli is de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de Unesco Werelderfgoedlijst gekomen als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam.

Deze had al vanaf 1996 de Unesco-status. Beide linies zijn erfgoed van wereldniveau en heten nu samen de Hollandse Waterlinies.

Uniek in de wereld

De Hollandse Waterlinies vertellen het bijzondere verhaal van de militaire verdediging van ons land met water als bondgenoot. Ze zijn uniek in de wereld en verdienen het om te blijven bestaan voor volgende generaties. De Unesco-status is een soort Michelinster voor het erfgoed. Het is goed voor het toerisme en voor het behoud en ontwikkeling van dit rijksmonument. In de afgelopen jaren zijn veel forten en vestingen gerenoveerd en hebben ze nieuwe functies gekregen.

Kers op de taart

In Fort Pannerden draait alles om het beleven van geschiedenis. Van het fort als gebouw, het soldatenleven vroeger en het landschap dat het fort omringt. Voor bedrijfsleider Jos Peters is dit de kers op de taart: “Vijf jaar lang is er hard gewerkt om dit te realiseren. Samen met een groep van zo’n 95 enthousiaste vrijwilligers zorgen we voor een compleet dagje uit voor jong en oud. Nadat we de museumstatus kregen, kunnen bezoekers met een museumkaart gratis in Fort Pannerden. Nu wij Unesco Werelderfgoed zijn, hopen we nog meer bezoekers te trekken. Fort Pannerden, het eerste Unesco Werelderfgoed van Gelderland. Hoe mooi is dat.”

Werelderfgoed in Lingewaard

Wethouder Helga Witjes ziet dit als een kroon op het werk van veel mensen: “We werken al lang intensief samen aan de toekomst van het fort. Dat doen we met de Stichting tot Beheer en Instandhouding van Fort Pannerden en de Vereniging Vrijwilligers van Fort Pannerden. Na de museumstatus nu ook deze erkenning. We zijn er ontzettend trotst op om een stukje werelderfgoed in onze gemeente te hebben. Nogmaals van harte gefeliciteerd aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden